Centar islamizma u Europi nije BiH, nego Beč!

teroristi

... ratnika, odmah iza Londona koji i dalje ima primat, piše jutarnji.hr.

Najmanje 130 islamista iz Beča je otputovalo u borbe u Siriji, najčešće da bi se borili u redovima ekstremističke Islamske države, koja posljednjih mjeseci osvaja sve više teritorija u Siriji i Iraku. Austrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner poručila je da Austrija mijenja svoju politiku tolerancije prema ekstremistima i traži oduzimanje državljanstva i protjerivanje onih koji se priključe terorističkim skupinama.

Prema postojećem zakonu, ako se utvrdi da je netko sudjelovao u borbama u trećoj zemlji, austrijski sud može mu izreći kaznu do 10 godina zatvora, ali mu zasad ne može oduzeti državljanstvo. Prema policijskim podacima, trenutno se u inozemstvu bori oko 130 osoba iz Austrije, objavila je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Radikalni islamisti čine malu skupinu među pripadnicima islamske vjerske zajednice u Austriji, rekla je ministrica: obično je riječ o mlađim muškarcima nižeg obrazovanja i lošijeg socijalnog statusa. Direktor policije Konrad Kogler rekao je da se mreža radikalnih islamista u Austriji sastoji od "više ćelija", međusobno labavo povezanih.

Neke austrijske džamije pretvorile su se u ekstremističke agitacijske centre, no šefovi policije tvrde da ih policija ima pod nadzorom. Austrijska policija u suradnji s islamskom zajednicom u toj zemlji ispituje povratnike sa stranih ratišta i procjenjuje njihovu potencijalnu opasnost.

Prošlog tjedna u Austriji je uhaićeno 10 džihadista koji su se spremali otputovati u Siriju. Ministrica unutarnjih poslova objavila je da svi oni već imaju inozemno ratno iskustvo. Od 130 osoba iz Austrije koji se trenutno bore u Siriji i Iraku njih 40 je s austrijskim državljanstvom.

Najviše je ruskih državljana, Čečena s azilom u Austriji, a ostatak čine Turci te muslimani iz zemalja bivše Jugoslavije. Samo prošle godine je islamistima iz Ruske Federacije, uglavnom Čečenima, u 96 slučajeva oduzet status azilanta.

- Austrija će voditi politiku nulte tolerancije prema teroristima - poručila je ministrica Mikl-Leitner u intervjuu časopisu Österreich. Policija će se boriti protiv džihadista, najavila je, bez obzira na to jesu li na putu prema ratištu ili agitiraju po Austriji.

Među ostalim, vlada planira ojačati BVT, Savezni ured za protuterorističko djelovanje i zaštitu ustava. Najžešću akciju protiv džihadista pokrenule su vlasti Kosova kad su uhitile 40 bivših mudžahedina koji su se vratili iz borbi u Siriji i Iraku.

U usporedbi s brojem stanovnika, to bi bilo kao da je Njemačka uhitila 1800 ljudi, a Britanija 1400, tumači profesor Schindler. Nakon pogibije Emraha Fojnice u samoubilačkom napadu u Iraku, prošlog je tjedna objavljeno da je u redovima Islamske države poginuo Lavdrim Muhaxheri (24) s Kosova, koji se na svom Facebook profilu hvalio fotografijom na kojoj pozira s odrezanom glavom neprijatelja.

Slična velika akcija u BiH tek se očekuje, no poznavatelji kažu da akcija protiv džihadista u Bosni i Hercegovini neće uroditi plodom ako se istodobno ne prekinu njihove veze s istomišljenicima u Beču, koji već godinama predstavlja financijsku i regrutacijsku bazu vehabijama, odnosno selefijama u Bosni i Hercegovini.

Još 2007. tadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić isticao je da problem vehabizma nije izvorno bosanski, nego se u BiH prelijeva iz Beča, iz islamskog centra koji je formalno u sastavu IZ BiH, ali se radikalnošću njegovog vođe od nje odvojio.