Čelnici Demokratskog fronta u Crnoj Gori pred uhićenjem

Crnogorski parlament, Demokratski front (DF) CG, Zastupnici Mandić i Knežević
... koje čelnike DF-a tereti za udruživanje u kriminalnu organizaciju uoči parlamentarnih izbora 16. listopada prošle godine.

Oporba je ovih dana, uoči donošenja odluke o skidanju imuniteta radi kaznenog progona, najavljivala da će to izazvati građanski rat u Crnoj Gori, sukob policije i naroda i kaos na podgoričkim ulicama.

Ispred parlamenta okupilo se stotinjak pristaša DF-a, no uz raspoređene jako policijske snage, osim verbalnih istupa nije bilo drugih nasrtaja.

Zastupnici Mandić i Knežević, kojima je skinut imunitet, kazali su da će uhićenje čekati u prostorijama Kluba zastupnika DF-a.

Zasjedanje Skupštine Crne Gore počelo je sa skoro jedan sat zakašnjenja zbog dojave o navodno podmetnutoj bombi u parlamentu, za koju je, nakon provjere, utvrđeno da je bila lažna.

Mandić i Knežević sumnjiče se za kaznena djela udruživanja u kriminalnu organizaciju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore, izvršenog putem poticanja, s ciljem izvršenja kaznenih djela djela terorizma i drugih kaznenih djela.

„Postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, s ciljem izvršenja kaznenih djela terorizma i drugih kaznenih djela. Mandić i Knežević su prihvatili postupati po nalozima organizatora kriminalne organizacije, organizirati prosvjedne skupove koji će biti iskorišteni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo osigurano i oružje", stoji u zahtjevu Glavnog specijalnog državnog tužitelja.

Svih 42 zastupnika trenutne parlamentarne većine glasovali su za skidanje imuniteta, te pokretanje kaznene istrage i pritvaranje.

Dvojica oporbenih čelnika terete su da su, zajedno s organizatorima koji su dolazili iz Srbije i Rusije, sudjelovali u pokušaju organiziranog napada na crnogorske institucije i tadašnjeg premijera na sam dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. listopada, ne budu li izborni rezultati išli njima u prilog. Crnogorske vlasti tada su uhitile 20 ljudi osumnjičenih za pripremu oružanog napada na državne institucije i namjeru ubojstva aktualnog premijera.

Obojica čelnika zalažu se za bliže veze s Rusijom i suprotstavljaju se crnogorskom ulasku u NATO.

Crnogorska oporba, koja u parlamentu ima 39 zastupnika, od izbora bojkotira rad parlamenta optužujući vladu za stvaranje ozračja straha na izborima.


Hina