Cavusoglu: 'Sigurnost Bosne i Hercegovine i mir su važni za nas i Hrvatsku'

Cavusoglu, Turska, sigurnost BiH

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je sigurnost Bosne i Hercegovine važna kako za njegovu zemlju, tako i za Hrvatsku.

Cavusoglu u Ankari se sastao s ministrom za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, nakon čega je održana konferencija za medije.

Turski ministar je kazao kako je s hrvatskim kolegom održan vrlo produktivan sastanak te najavio da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan posjetiti Hrvatsku, koju će slijedeće godine posjetiti i ministar.

"Želimo unaprijediti bilateralne odnose sa EU, ali to ne može biti jednostrano", rekao je Cavusoglu koji je kazao kako među stranama postoje pitanja kao što su revidiranje sporazuma o Carinskoj uniji, migracije, borba protiv terorizma i tome slično.

Dodao je kako postoje određene stvari kada je riječ o migracijama koje EU nije ispunila prema Turskoj, a trebala bi to učiniti.

Podsjetio je kako će Turska 2020. preuzeti predsjedanje Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi te dodao kako Hrvatska i Turska pridaju veliku važnost stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Europe i Balkana.

Cavusoglu je kazao kako ponovo žele aktivirati trilateralni mehanizam nakon izbora u Hrvatskoj i formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Sigurnost Bosne i Hercegovine i mir su važni za nas i Hrvatsku", rekao je Cavusoglu.

Osvrnuo se i na obim trgovinske razmjene s Hrvatskom ističući kako bi on sa 610 milijuna dolara mogao biti povećan na milijardu.

Dodao je kako je broj turskih turista u Hrvatsku smanjen s 200.000 na 35.000, te da je razlog toga uvođenje viza nakon što je Hrvatska postala članica EU.

Cavusoglu smatra kako bi Hrvatska mogla pronaći praktično rješenje kao što je to učinila i Grčka.

S hrvatskim kolegom je razgovarao i o dešavanjima u Istočnom Mediteranu.

“Hrvatska, koja je članica EU, kada je riječ o pitanju Istočnog Mediterana pokušat će štititi poziciju EU, ali mi vjerujemo da će Hrvatska biti objektivna i iskrena “, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je govorio i o odnosima s EU te pojasnio žele zdravije odvijanje odnosa na relaciji Turska – EU.

”Nije da u prošlosti nije bilo određenih poteškoća“, rekao je Cavusoglu koji je ukazao na značaj suradnje na visokom nivou.

Dodao je i kako je današnja posjeta hrvatskog ministra dio dijaloga s EU.

”Mi podržavamo dijalog, suradnju i diplomaciju. Izazovi s kojima se danas suočava Europa, nisu problemi koje Europska unija, Europsko vijeće ili druge regionalne organizacije mogu same riješiti”, rekao je Cavusoglu.

Govorio je i o dogovoru o sigurnosti i suradnji potpisanim s Libijom te dodao kako on je obuhvata slanje borbenih snaga.

“Trenutno nije bilo takvog zahtjeva i ne planiramo slanje kopnenih borbenih jedinica. Ali, naš predsjednik je ranije kazao kako bismo to mogli razmotriti ukoliko dobijemo takav zahtjev“, rekao je Cavusoglu.