ČAVARA NA SUMMITU U ISTANBULU: Usmjeriti se na zaustavljanje ratova i terorizma

Marinko Čavara, Turska
Uzroci navedenih izazova su kompleksni, kao i pronalazak adekvatnog rješenja za njih. Jedno od mogućih dugoročnih rješenja ne leži samo u mirovnim pregovorima nego i u jačanju gospodarstva i civilnog društva zemalja zahvaćenih ratom i prisilnim migracijama, rekao je predsjednik Federacije BiH u govoru na otvaranju 19.Euroazijskog ekonomskog summitu u Istanbulu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Globalna suradnja i na polju jačanja i promoviranja ljudskih prava i sloboda, naglasio je Čavara, može biti odgovor u suzbijanju radikalnih pogleda koji svoj izraz pronalaze u terorizmu.

-Najmanje jedan dio odgovora na mnogobrojne globalne izazove koji su vezani za ekonomiju, energetiku, prisilne migracije i terorizam možemo pronaći u suradnji zemalja u zaustavljanju svih sukoba i usmjeravanju svih snaga na borbu za boljitak čitavog čovječanstva. Naše djelovanje trebamo usmjeriti kako da riješimo uzroke ratova i terorizma, jer ukoliko ih ne riješimo, teško ćemo se izboriti s posljedicama, kazao je predsjednik F BiH.

U tom smjeru, dodao je, moraju svi djelovati, a potencijala za suradnju između europskih zemalja, zemalja Jugoistočne Europe i Turske, ima mnogo.

To najbolje, po riječima predsjednika F BiH, pokazuje suradnja Europe i Turske u rješavanju migrantske krize.

-Međutim, svi zajedno moramo ići korak dalje. Rješenje je tamo gdje je nastao rat i tamo odakle je krenuo izbjeglica ili migrant. Bez zaustavljanja ratova na Bliskom istoku nema ni zaustavljanja izbjeglica i migranata, jer u svako drugom slučaju nastaju drugi problemi koje će biti teže riješiti.

Upravo zbog činjenice da su ekonomski razvitak i politička stabilnost u uskoj sprezi i koheziji, uz ekonomske potencijale naše suradnje veoma je važna i suradnja u rješavanju sigurnosnih izazova.", istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara./HMS/