Čak 99 posto Hrvata želi - van!

imigranti, trbuhom za kruhom, posao u inozemstvu, posao, Kanada, Dubaij
Ni mogući bombaški napadi militanata, otmica aviona, potresi, vremenske nepogode, a ni na tisuće kilometara koje ih dijele od doma, nekima nisu problem da bi se uputili i u neku, nazovimo je tako, egzotičnu zemlju u potrazi za poslom.

Dok je nekada kao obećana zemlja za brojne gastarbajtere slovila Njemačka, poslije je to postala Kanada. Ni šala o metrima snijega i "grtalicama" (u kojoj svakako ima bar pola istine) nije spriječila brojne da se otisnu u tu daleku zemlju. S vremenom su se Hrvati "preselili" u Irsku, a samo Osječana koji su onamo otišli trbuhom za kruhom ima na stotine. No nije to sve, jer su građani, koliko se čini, spremni otići i u doslovce kakvu egzotičnu zemlju odnosno još dalje, poput krajnjih istočnih zemalja ili preko Bare. Zanimljivo je da je ondje naša radna snaga dobrodošla, a to mogu potvrditi i oni kojima se pružila prilika za rad, primjerice, na Tajlandu. Dobio ju je 24-godišnji Slavonac, i to nakon što je uspješno radio kao animator na Jadranu. Domaća tvrtka za koju je radio sada nudi i posao u ovoj egzotičnoj zemlji.

- Najprije sam pomislio da je to zapravo posao iz snova, posao u zemlji koju, ako sada ne odem, nikada više neću imati priliku posjetiti. Posao koji mi je bio ponuđen zapravo je bio istovjetan onome koji sam, vjerujem uspješno, obavljao u Hrvatskoj, tako da nisam morao razmišljati o tome hoću li se morati dokazivati ili učiti neke vještine, osim još jednog stranog jezika, što zapravo i nije teret već nešto može i u budućnosti dobro doći. No, kad sam sve stavio na papir i razmislio, svjestan obveza koje imam kod kuće, morao sam ga odbiti. U nekim drugim uvjetima, vjerojatno bih drugačije odlučio. Fantastična je to prilika za, primjerice, mladu osobu koja nema obveza na fakultetu - ispričao je naš sugovornik, koji danas radi u jednoj osječkoj tvrtki. Uvjeren je da ispravno odlučio, no priznaje kako zna sa sjetom pomisliti da bi umjesto u hrvatskom sivilu mogao uživati u ljetnim temperaturama, suncu i beskrajnim pješčanim plažama.
TREBA PROMISLITI

No, jedan od uvijeta ponuđenog posla bio je šestomjesečni boravak u toj zemlji, što bi praktično značilo propuštanje jedne akademske godine. Otkriva kako se plaća ne bi bitno razlikovala od one kakvu je imao na Jadranu, no imao bi osiguran kvalitetan smještaj i prehranu u resortu te plaćenu vizu, te, dodaje, osim za zabavu u slobodne dane ne bi imao nikakvih drugih troškova.

- Vjerujem da bi, ako se predomislim, a životne mi prilike budu dozvoljavale, da bi mogao jednom i otići onamo. No za sada je razum nadvladao želju, moram najprije riješiti obveze na fakultetu - zaključuje naš sugovornik. Nije isključio mogućnost da danas-sutra, s fakultetskom diplomom u džepu, posjeti Ameriku, Englesku ili Irsku, i ondje potraži posao u sezoni. Govoreći o Americi, koliko mu je poznato, za vizu i agenciju koja bi mu u SAD-u pronašla posao i smještaj trebalo bi mu najmanje 12.000 kuna. Dobro to zna i njegov prijatelj, također Osječanin, koji će se sljedeće godine već treći put uputiti upravo preko Bare, gdje je već dobro izučio posao - čuvara plaže.
PUNO ODRICANJA

Ondje ima rodbinu pa mu je bilo lakše otići. Posao čuvara plaže naziva "idealnim", no radio je "sve i svašta". Prijateljima samo kratko poručuje - ondje može dobro zaraditi. Samo treba odlučiti i otići.

Kao i ova dva Slavonca, mnogi su dobili priliku raditi doslovce na drugom kraju svijeta. Za dobru zaradu uputit će se u Irak, Afganistan ili koju drugu zemlju Bliskog istoka, unatoč činjenici da je rat prva asocijacija na taj dio svijeta. Naime, praksa i potražnja radnika pokazuje da su u velikoj mjeri traženi zaštitari s područja bivše Jugoslavije, a na zaštiti VIP osoba ili zaštiti stranih predstavništava godinama rade brojni Hrvati, kako u Iraku tako i u Afganistanu. U gotovo jednakoj mjeri traženi su i vatrogasci, električari, bravari, razni tehničari, laboranti, medicinari, administrativni radnici, stolari i brojni drugi. No, za razliku od, primjerice, Irske, gdje je dovoljno sa zamolbom za posao pokucati na vrata restorana ili kakve tvrtke i u slučaju dobrog rada ostati na poslu, u zemljama Bliskog istoka prijeko je potrebna kvalifikacija i izvrsno poznavanje engleskoga jezika. Također, onaj tko je spreman raditi i duže od 12 sati dnevno, ondje može raditi bez problema i pritom zaraditi dobru plaću. Primjer za to stiže iz Dubaija, gdje se iz priča zaposlenih elektrotehničara može vidjeti da za sebe imaju vremena doslovce samo šest sati na dan.

- Istina je da ondje zarađujem onoliko koliko bih zaradio u više od pola godine u Hrvatskoj. No, kad u 7 sati počnem raditi, doslovce nema stanke do večeri. Živim odlično, no taj život iz bajke ima nekih mana. Obitelj gotovo i ne vidim - ispričao je 50-godišnji Marko, koji u Dubaiju živi i radi punih osam godina i ne namjerava se vratiti u Hrvatsku. Baš kao ni brojni drugi Hrvati koji su se, zbog kredita, ekonomske situacije i općenito hrvatske letargije, otisnuli u sve krajeve svijeta.
IZRAVNI UGOVORI
Kompanije prvo iskušavaju radnike

Marko je na rad u Dubai otišao preko izravnog ugovora, a da je upravo tako najlakše i jedino moguće pronaći posao, potvrdio je i Željko Bugarić, pročelnik osječkog Zavoda za zapošljavanje. Nije mu poznato je li tko s evidencije otišao na rad u koju daleku zemlju, jer se ondje poslovi pronalaze uz izravan kontakt. Multinacionalne kompanije, kaže Bugarić, iskušavaju radnike i potom s njima potpisuju izravne ugovore.
PORTAL MOJ POSAO
Čak 99 posto Hrvata želi - van!

Portal MojPosao u ožujku 2013. godine proveo je zanimljivo i opsežno istraživanje, prema kojem je čak 99 posto ispitanika izjavilo da je potpuno spremno na preseljenje u inozemstvo! Ispitivanje je obuhvatilo više od 1200 osoba, a njih 71 posto bilo je spremno za rad u Sjevernoj Americi, dok se za Australiju odlučilo 69 posto ispitanika. Isti portal objavio je i kako su Doha i Dubai glavne meke za rad visokoobrazovnih ljudi - programera, elektroinstalatera, stručnjaka u IT službama i inženjera raznih struka.