Čak 89 političara ne smije ući u Rusiju

Nizozemska, Rusija, Vladimir Putin, Bečka konvencija, Dmitri Borodin, incident Rusije i Nizozemske, Nizozemska, Rusija, Frans Timmermans, Onno Elderenbosch, diplomat lakše ozlijeđen, Zakona o zabrani homoseksualne propagande, isprika, kršenja Bečke konvencije, Vladimir Putin, Wilhelm Unge, Rusija, proruski separatisti, ukrajina, eu, Vladimir Putin, EU i Rusija, sankcija protiv Rusije, SAD, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, NATO i Rusija, EU i Rusija, EU i Ukrajina, ukrajina, proruski separatisti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, ukrajina, Rusija, Vesna Pusić, Vladimir Putin, ruske vlasti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, nove sankcije, međunarodne sankcije, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin,  Litvinenko, otrovan, otrovan radioaktivnim polonijem, Vladimir Putin, Rusija, Turska, obaranje zrakoplova, Sergej Lavrov, Sirija, Turska, SAD i Rusija, Sirija, Vladimir Putin, SAD i Rusija, NATO i Rusija
...koja je razljutila Europu i pogoršala spor između Zapada i Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Naime, Moskva je proteklih mjeseci spriječila ulazak u zemlju nekolicini europskih političara, pozivajući se na povjerljivu listu čije pojedinosti nije objavila, a koja je odgovor na sankcije koje provodi 28 zemalja članica Europske Unije ‘zbog odluke Krima na referendumu 2014. da se pridruži Rusiji, kao i zbog sudjelovanju Kremlja u sukobu na istoku Ukrajine.

No, detalji su na vidjelo počeli izlaziti u petak, nekoliko dana nakon što je Rusija onemogućila ulazak konzervativnom njemačkom zastupniku Karlu-Georgu Wellmanu, predsjedniku njemačko-ukrajinske skupine prijateljstva u Bundestagu.

Reuters u subotu prenosi da je na listi 89 europskih političara i vojnih dužnosnika, kritičara ruske uloge na istoku Ukrajine.

U sukobu ukrajinske vojske i pobunjenika, koji je izbio u travnju 2014., poginulo je gotovo 6.300 ljudi. Zapad predbacuje Kremlju da podupire i naoružava proruske separatiste, što Moskva odlučno niječe.

Prema Reutersu koji je imao uvid u popis, njega je sastavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i ovoga tjedna poslalo Delegaciji EU-a u Moskvi.

"Ruske vlasti odlučile su podijeliti listu. Nemamo nikakve informacije o pravnom uporištu, kriterijima i postupku", rekla je glasnogovornica europske diplomatske službe.

Prema finskoj televiziji yle, na listi su uz Wellmana europska zastupnica zelenih Rebecca Harms, liberal i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt te bivši predsjednik poljske vlade Jerzy Buzek.

Lista uključuje i zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, bivšeg europskog povjerenika za proširenje Stefana Fulea i francuskog intelektualca Bernarda-Henryja Levya.

Upitan o tom popisu tijekom posjeta Ukrajini, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da će on naštetiti mirovnom procesu. "U vrijeme kada pokušavamo rješiti opasan sukob, ovo ne pridonosi tom cilju", rekao je njemački ministar.

Belin je zatražio dodatna pojašnjenja od Moskve kako bi ljudi na listi znali zašto im je zabranjen ulazak u Rusiju i kako bi mogli pokrenuti odgovarajuće pravne radnje, izvijestilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova, navodi dpa.

EU je uvela sankcije, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 151 Rusa i Ukrajinca zbog ruskog pripojenja Krima i potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.