Britanija šokirana tragičnom smrću 39 migranata u hladnjači

britanija, migranti, hladnjača, kamion, žrtve, kinezi, uhićenja, hladnjača, Engleska, Uhićen, kamion smrti, Eseks, migranti, kamion smrti, Velika Britanija, kamion smrti, britanska policija, tinejdžeri

Kamion s 39 tijela, među kojima i jednog mladića, pronađen u srijedu u istočnom dijelu Londona u kamionu hladnjači, stigao je u Veliku Britaniju iz Belgije i ta "nezamisliva tragedija" potaknula je pozive na jačanje borbe protiv krijumčara migranata.

Policija u okrugu Essex rekla je da je počela istragu na temelju dojave rano u srijedu da je "kamion kontejner s ljudima unutra" pronađen u industrijskoj zoni Waterglade blizu grada Grays, istočno od Londona.

"Hitne službe su stigle, no nažalost, 39 osoba bilo je proglašeno mrtvima na licu mjesta", objavila je policija te izvijestila da su žrtve 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer.

Vozač (25), iz Sjeverne Irske uhićen je u sklopu istrage o ubojstvima nakon otkrića koje je užasnulo Veliku Britaniju, posljednjih godina suočenu s brojnim pokušajima migranata da stignu na njezin teritorij preko kanala La Manche.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da se radi o "nezamislivoj tragediji koja para naša srca" i naglasio da je nužno strogo kažnjavati krijumčare ljudima.

Prema britanskoj policiji, kamion je stigao oko 00:30 u iz Zeebrugesa u Belgiji u Purfleet, luku na Temzi.

Istraga otvorena u Belgiji

Belgijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu, rekao je glasnogovornik Eric Van Duyse, a prenosi agencija France presse.

"Čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan je na brod u Zeebrugesu", rekao je i dodao da nije poznato koliko vremena je bio u Belgiji.

Prema britanskim medijima vozač kamiona je Mo Robsinson, stanovnik sjevernoirskog grada Portadown.

Kamion je pronađen u industrijskoj zoni Watergladea i zatim je premješten, rekla je zamjenica šefa policije Pippa Mills i objasnila da je prioritet identificirati žrtve.

Kamion registriran u Bugarskoj

Britanska policija je objavila da je kamion iz Bugarske, a bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je kamion Scania "registriran u Varni pod imenom kompanije koja je u vlasništvu irskog državljanina"

To je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov, ali je na lokalnoj televiziji rekao da kamion nakon registracije više nije ušao na bugarski teritorij, kao i da ne postoji veza s njima, osim registarskih tablica.

Dmitar Dimitrov, izvršni direktor komore bugarskih prijevoznika, rekao je da se vozila često registriraju u Bugarskoj zbog povoljnih tarifa.

Tragedija smrti u hladnjači potaknula je poziva na borbu protiv krijumčara ljudima.

Zločin protiv čovječnosti

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel je rekao da imigracijske službe tijesno surađuju s policijom kako bi utvrdili kako je došlo od tog jezivog događaja.

Tisuće migranata krijumčare se svake godine u Britaniju kamionima, brodovima i ponekad zrakoplovima, a takvi se slučajevi prijavljuju gotovo svaki dan.

Amnesty International i druge skupine za ljudska prava ocjenjuju da oštra politika britanskih vlasti prema ilegalnoj migraciji potiče migrante na sve više očajničke korake kako bi ušli u zemlju.

Slučaj u Essexu podsjeća na tragediju 71 migranta koji su bili pronađeni u kamionu hladnjači na austrijskoj autocesti u kolovozu 2015., u jeku migrantske krize. Bili su to migranti iz Sirije, Iraka i Afganistana. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.

Godine 2000., policija je pronašla 58 mrtvih kineskih migranata u kontejneru u engleskoj luci Doveru.