Britanci šokirani: Ubijena 41-godišnja proeuropska zastupnica

Jo Cox, 41-godišnja proeuropska laburistička zastupnica podlegla je ozljedama zadobivenim u četvrtak u napadu vatrenim oružjem i nožem u Birstallu, na sjeveru Engleske, što je potreslo zemlju tjedan dana prije referenduma o Europskoj uniji.

»Žao mi je što moram izvijestiti da je umrla od ozljeda« zadobivenih u napadu, rekla je čelnica lokalne policije Dee Collins na tiskovnoj konferenciji. Smrt je utvrđena u 14.48 sati po srednjeuropskom vremenu, dodala je.

Policija, koja je uhitila 52-godišnjeg osumnjičenika, objavila je da je saslušala »velik broj svjedoka«. Susjedi su osumnjičenika, čiji motivi nisu poznati, opisali kao »samotnjaka«.

»Obitelj laburista i čitava zemlja su u nevjerici i žalosni su zbog strašnog ubojstva Jo Cox«, reagirao je na Twitteru predsjednik laburističke stranke Jeremy Corbyn.

»Smrt Jo Cox je tragedija. Bila je aktivna i dobrohotna zastupnica. Moje misli su uz njezina supruga Brendana i njezino dvoje malene djece«, objavio je na Twitteru premijer David Cameron.

Kako navodi očevidac a prenosi mreža Sky News, muškarac je napao zastupnicu pištoljem i nožem uz povik »Prvo Britanija« dok je u jeku kampanja za referendum o članstvu Velike Britanije u EU-u.

Nakon vijesti o napadu na zastupnicu, tabor pristaša ostanka zemlje u EU-u objavio je da prekida kampanju na jedan dan.

Laburistička zastupnica Cox iz izborne jedinice Batley i Spen, u Zapadnom Yorkshireu, izabrana je na zadnjim parlamentarnim izborima 2015.

U napadu je jedna osoba lakše ozlijeđena, priopćila je policija.

Hina