Brexit; Medijske gluposti

Velika Britanija,Europska unija, Europska unija, Velika Britanija, BREXIT, BREXIT, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija
Danas sam uočio puno dezinformacija i iskrivljavanja činjeničnog stanja, a Vi sami prosudite da li su određene interesne skupine imale prste u tome ili se radi o čistoj neprofesionalnosti novinara.

Medijske gluposti

Zanimljiv mi jedan članak na Poslovnom koji govori o neviđenom potopu na burzi u slučaju Brexita. Eto ga, Brexit se dogodio, a od potopa niti "P". Ovaj puta niti marketing (u ovom slučaju plašenje Babarogom ako odluka bude "leave") nije uspio zavesti većinu. Neviđen potop na burzi bi u najmanju ruku trebao značiti dnevni pad indeksa od 20%-30%. Odakle pravo nekome da se nakon takvih prognoza danas još uvijek naziva ekonomskim analitičarom???!!! Ljudski je pogriješiti, ali tada treba priznati pogrešku. Danas je objavljeno da je Britanija odabrala izlazak iz EU (odnosno jučer jer ovo pišem nakon ponoći). Ajmo malo pogledati razmjere "neviđenog potopa" na burzama. DAX je pao 6,82%, CAC 40 je pao 6,24% a FTSE 100 je pao 3,15%. To nije niti prskanje, a kamoli potop. Pa samo u ovoj godini je bilo nekoliko većih dnevnih padova na burzama, posebno početkom godine na Wall Streetu i Shanghai SE. Užasno me iritiraju oni koji misle da mogu izvaliti bilo što i da će im proći, kao npr. naši političari ili u ovom slučaju razni "ekonomski analitičari".

Prije par dana sam negdje čitao i izjave Soroša koji je najavio pad funte od 20-ak posto u jednom danu ako Britanija izađe iz EU. Za njega znam da je stari pokvarenjak i iako ga smatram stručnjakom ne slušam njegove savjete jer znam da sve što javno kaže izgovori sa nekim ciljem, a ljudi poput njega najčešće imaju vrlo sebične ciljeve.

Funta

Danas je funta u odnosu na kunu pala cca 4%. Veliki pad za funtu, ali ništa apokaliptično. 20 je 5x više od 4 "gospodine" Sorošu. Funta u odnosu na dolar? Joj Bože, lako je manipulirati sa neukima. U medijima se danas provlačio podatak da je funta u odnosu na dolar danas pala na najniže razine u posljednjih 30 godina. Ok, i ja sam danas najstariji od kada živim, ali sam samo mrvicu stariji nego što sam bio jučer. Tako je i sa funtom, samo je mrvicu slabija nego što je bila prije Brexita. Ajmo konkretno, 01. veljače (dakle malo manje od 5 mjeseci prije Brexita) funta/dolar su imali omjer 1,38. Danas, nakon Brexita, omjer GBP/USD je 1,36. Jel to drastična razlika ili mizeran pad? Na početku ovog mjeseca, 01. lipnja omjer GBP/USD je bio 1,45 (kasnije ću pojasniti zašto). Dan prije nego je odlučeno da Britanija izlazi iz EU omjer je bio 1,47 i to isključivo radi informacija koje su se pojavile početkom tjedna i koje su govorile da ankete pokazuju da će ipak većina Britanaca glasati za ostanak u EU pa je to podiglo funtu. Znači pad GBP u odnosu na USD nakon objave koja je zapravo bila iznenađenje je samo 8%. Jasno da je to veliki dnevni pad za valutu poput funte, ali s obzirom na paniku kreiranu u medijima taj pad je zapravo vrlo mali.

Točno da je danas funta na najnižoj razini u odnosu na dolar u posljednjih 30 godina (odnosno vjerujem da je točno iako nisam provjeravao). Taj podatak se danas ponovio stotine puta u medijima i stvara lažnu sliku, a vjerujem da su ga progurali oni koji brinu o marketingu u korist EU. Međutim "zaboravili" su spomenuti da je prije cca 5 mjeseci funta također bila na najnižoj razini u odnosu na dolar u posljednjih 30 godina (ili na granici te razine) jer je bila na 1,38 (sada je na 1,36). Idemo dalje....zašto je funta na tako niskim razinama u odnosu na dolar? Zato što je dolar jedan od najvećih balona ikad viđenih. Gospodarstvo im je pred novim kolapsom, ali se friziraju podaci o stanju gospodarstva (posebno o zaposlenosti) i to diže vrijednost dolara. Funta posljednjih godina stagnira illi čak blago pada, a dolar se pumpao, posebno unazad godinu dana. Trgovinska bilanca Velike Britanije je u deficitu posljednjih 15-20 godina i to nema nikakve veze sa Brexitom, naravno. Dalje, 01. veljače 2009. godine je omjer GBP/USD iznosio svega 1,42. Podsjećam, danas nakon Brexita je 1,36, odnosno 1,3684 da budem precizniji, dakle gotovo 1,37.

Ne može se gledati omjer dvaju valuta bez da se istovremeno analiziraju događanja unutar oba gospodarstva. Ajmo zamisliti da dva automobila voze istom cestom, ali jedan vozi unatrag, a drugi unaprijed. Njihova udaljenost se smanjuje, ali to nije zato što je jedan od njih znatno ubrzao nego je zato što se oba kreću jedan prema drugom. Gospodarstvo Velike Britanije ima određene probleme, a gospodarstvo SAD-a frizira izvješća (iako ima puno veće probleme od UK). Zato je posljednjih godina funta padala, a dolar rastao.

Poanta svega je da Brexit prouzročito pad DAX-a 6,82%, CAC-a 6,24%, FTSE-a 3,15 i GBP/USD od cca 8%. Najavljivan je potop, apokalipsa, smak svijeta, neviđena kriza itd., a realnost je nešto sasvim drugo. Nije problem što su neki neuki i neki proračunati najavljivali gluposti, nego što danas kada su poznate instantne posljedice Brexita mediji iskrivljuju sliku najblaže rečeno idiotskim izvještajima o padu funte na najnižu razinu u posljednjih 30 godina i slično. Ponavljam, prije nepunih 5 mjeseci omjer GBP/USD je bio samo manje od 1% iznad današnje "apokaliptične" razine. Mediji su nekako "zaboravili" to spomenuti.

FTSE

FTSE 100 je indeks koji označava 100 najjačih UK kompanija i baš taj indeks je pao najmanje od spomenutih:-) Baš zanimljivo :) Oni koji se razumiju u ulaganje na burzi znaju da je to bila obrambena reakcija investitora jer su mediji stvorili atmosferu apokalipse u slučaju izlaska iz EU pa je bilo za očekivati da će neuki prodavati svoje dionice. Pad nije bio velik jer je vjerojatno prevladao razum, a i Soroš je sigurno aktivno kupovao nakon što su poklopljene njegove short pozicije ranije otvorene.

Ajmo sad malo o FTSE :-) Ne znam ni sam zašto čitam Index, vjerojatno iz navike. Tako sam danas pročitao još jedan u nizu katastrofalnih članaka. Spominju se neke nebulozne cifre, iako je FTSE danas pao egzaktnih 3,15%. To nije mali pad za jedan ozbiljan indeks, ali nije niti ništa spektakularno. Razumijem da se u članku spominju padovi koji su vrijedili u jednom trenutku trgovanja, ali ne razumijem da je ovaj članak sa takvim sadržajem objavljen kada je već trgovanje bilo zatvoreno i kada se znalo da je pad zapravo 3,15%. Ne znam da li se radi o namjernom širenju panike i dezinformacija po nalogu onih na čijoj su platnoj listi, neprofesionalnosti novinara ili nečem trećem, ali je očito da se radi o širenju dezinformacija. Inače, takav nakaradni članak nekoga ne baš vještog u trgovanju može koštati pogrešne investicijske odluke i prouzročiti mu golem gubitak.

FTSE je završio trgovanje na 6138 bodova, što predstavlja pad od 3,15%. Maksimalan pad koji je postojao u jednom trenutku dana iznosio je cca 9%, ali onda je počeo bounce back. To je bila lijepa prilika za brzu zaradu vještima, ali oni koji investiraju isključivo na temelju novinskih članaka i procjena analitičara su vrlo vjerojatno izgubili novac. Za to naravno neće nitko odgovarati. Najavljivani su "neviđeni" padovi koji će dosezati čak i više od 20%. Oni koji su prodali sa blagim zakašnjenjem, recimo na padu od 5% i postavili bid na kupnji po cijeni cca 20% ispod jučerašnje ostali su kratkih rukava. Biti će još prilike za popravni, ali ono što su analitičari najavljivali kao sigurno se naravno nije dogodilo.

Dakle FTSE je "dan apokalipse" završio na 6138 bodova sa padom od 3,15%. Zanima me kako se onda naziva pad od 7 ili više posto kojem smo puno puta ove godine svjedočili na nekim od najjačih svjetskih burzi. U ponedjeljak, znači nekoliko dana prije "apokalipse" dok se pretpostavljalo da će Britanija ipak ostati u EU FTSE je bio u jednom trenutku na 6126 bodova. Koliko se ja razumijem u matematiku to je niže razina od trenutne razine nakon "apokalipse" :-) Prije 10-ak dana je FTSE bio na 5923 boda. Prije nešto više od 4 mjeseca je FTSE bio na 5537 bodova što je čak nešto više od 10% ispod današnje razine nakon "apokalipse" :-). Prije desrtak mjeseci je FTSE bio na 5898 bodova. Mislim da je dosta i da je sada jasno kakve su se sve gluposti danas mogle čuti u medijima.

Burze

Što se tiče samih burzi, one su kao seizmograf kod potresa, reagiraju na svaki podražaj. Burza će reagirati na svaku glasinu, makar ona došla i od bake Barice sa placa. Sva očekivanja su unaprijed uračunata u cijenu dionica i dionicama se rijetko trguje po njihovoj trenutnoj BV, odnosno knjigovodstvenoj vrijednosti. Burza reagira na svaku glasinu, a seizmograf i na najmanji podražaj. I u trenutku pisanja ovog posta seizmograf u Zagrebu sigurno šara linije po papiru jer se događaju razna podrhtavanja tla upravo ovog trenutka, ali je vrlo vjerojatno da danas neće biti potresa u Zagrebu (nadam se :-) ). Tako i burze reagiraju na svakakve gluposti, često bez opravdanog razloga. Njima je vrlo lako manipulirati, posebno kada kontroliraš medije. Da sam recimo vlasnik Poslovnog dnevnika siguran sam da bih na ZSE mogao od 100000 kn zaraditi više od milijun u samo mjesec dana. Očito je da u Hrvatskoj novinari mogu pisati svakakve gluposti bez da za to odgovaraju (što je donekle u redu, ali ne baš u svim situacijama). Burze (odnosno investitori) su odavno uračunale u cijenu dionica mogući izlazak Britanije iz EU.

Brexit i posljedice za Britaniju

A što zapravo znači Brexit za Britaniju i kakve će posljedice imati? Moje mišljenje je da će posljedice dugoročno biti pozitivne. To će ovisiti o pregovaračkim sposobnostima diplomata iz Britanije, ali Britanija ima dovoljno jako gospodarstvo i savezništvo sa SAD-om da ima vrlo dobru startnu poziciju za pregovore. Činjenica je da slabljenje funte škodi dijelu gospodarstva Britanije, kao primjerice uvoznicima kojih je već godinama više nego izvoznika pošto Britanija ima trgovinski deficit već najmanje 15-ak godina. Ono što me ljuti je pokušaj manipuliranja i stvaranja lažne slike. Pad funte u odnosu na dolar je neminovan sve dok SAD frizira rezultate svog gospodarstva i zvecka oružjem pred svakim tko im stane na put ili nedaj Bože potegne pitanje opravdanosti petrodolara. Imam osjećaj da se namjerno ne želi pozabaviti funtom i njenom vrijednošću, a siguran sam da se namjerno diže vrijednost dolara. Oni koji malo bolje poznaju situaciju u globalnom bankarstvu znaju da su zapravo Britanci vlasnici dobrog dijela banaka u SAD-u te da indirektno utječu na odluke FED-a preko guvernera centralnih state banaka u SAD-u. Uostalom, Britanci su nekoć držali barem četvrtinu svijeta pa je naivan svatko tko misli da su se samo tako odrekli Sjeverne Amerike. Znači omjer funte i dolara se smanjuje već neko vrijeme iz nekih sasvim drugih razloga i bez obzira na Brexit Britancima je realnost pad vrijednosti funte i posljedice koje on nosi za njihovo gospodarstvo. To nema nikakve veze sa Brexitom, ali je sada Brexit dobar argument za novu rundu mazanja očiju javnosti od strane vođa EU (stvarnih vođa, ne pijuna). Zanima me što će reći za desetak godina kada se dokaže da Britaniji bolje ide izvan EU.

Ako Britanija potpiše multilateralne ugovore o slobodnoj trgovini sa državama EU (što će vrlo vjerojatno biti njihov cilj u pregovorima, samo je pitanje da li će im biti odobreno iako je to realno u interesu gospodarstava cijele EU, ali je loše za percepciju o EU kao jedinog ispravnog puta za Europu) tada postaje neovisna, a zadržava ekonomske blagodati koje je imala u EU i rješava se članarine koju je plaćala prema EU. Što se tiče EU fondova, generalno su mazanje očiju. Da ne odem preduboko, stat ću na tome da Britanija ima odlične gospodarske mogućnosti i ovako izvan EU, ali ugovori će ovisiti o politici. Bez ikakve dvojbe svakoj članici EU-a je u interesu da ostane na snazi ugovor o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, kao i samoj Britaniji. Standardi su uspostavljeni. Pitanje je samo da li će ih sada Velika Britanija mijenjati jer je činjenica da je Bruxelles napravio sve kako bi otvorio put multinacionalnim kompanijama po cijenu uništavanja domicilnih malih poduzetnika i poljoprivrednika. Budući da Britaniju ne vodi zdrav razum nego osoba koja je podobna elitama (trenutno Cameron, kasnije netko drugi) za očekivati je da možda neće raditi u interesu Britanaca i u tom slučaju je moguće da sve ostane slično kako je sada što bi značilo potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa mnogim državama EU. Druga opcija je mijenjanje standarda koje je postavio Bruxelles koji idu na ruku multinacionalnim kompanijama i istiskuju male domicilne poduzetnike i poljoprivrednike. U tom slučaju neće biti puno ugovora o slobodnoj trgovini sa članicama EU, ali će ojačati domaći poduzetnici što će značiti možda i privremenu recesiju, ali dugoročni prosperitet (ako se takva politika zadrži duži period). Navesti ću jedan banalan primjer. John and sons Ltd proizvode električne grijalice, ali je to firma "iz garaže" i tek su se pojavili na tržištu pa još nemaju novca 576 ISO certifikata koje propisuje europska komisija da mora posjedovati svaki proizvođač. Rowenta ima novca za platiti sva istraživanja i pribaviti svih 576 traženih certifikata, a postoji ugovor o slobodnoj trgovini između UK i Njemačke i Rowenta se može lako probiti na tržište u UK. Tako John i njegovi sinovi moraju tražiti drugi posao, često i kod Rowente umjesto da budu samostalni poduzetnici. Rowenta nudi plaću od 2500 GBP, a samostalno bi mogli zaraditi 20000 GBP mjesečno. Samo ću kratko ubaciti komentar da sumnjam da je neviđena migracija izbjeglica u povijesti slučajna i da vrlo lako moguće ima veze sa cijenom radne snage. Rowenta će ostvarivati ogroman profit, a John i njegovi sinovi će imati jedva za preživljavanje u Londonu. Idealna situacija bi bila da Britanija uspije potpisati ugovore o slobodnoj trgovini sa svim članicama EU, ali da uvjet tome ne bude zadržavanje standarda koje je nametnuo Bruxelles u dogovoru sa multinacionalnim kompanijama (odnosno njihovim lobistima, točnije plaćaocima mita). To vrlo vjerojatno neće biti moguće pa je moje mišljenje da je dugoročno najbolji izbor promijeniti standarde po cijenu ne potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini, ali time omogućiti zdrav razvoj domaćeg gospodarstva. John i sinovi će moći imati svoj biznis, a naravno da njihov proizvod treba biti siguran za upotrebu, ali to se može osigurati osnivanjem domaće agencije koja će zapošljavati domaće ljude i izdavati potrebne certifikate, s razlikom da će ti certifikati biti orijentirani isključivo na kvalitetu i sigurnost, a ne na uvjete koji usput prate kvalitetu i sigurnost ali im je zapravo glavni cilj biti toliko visoko postavljeni da bude sigurno da ih mali proizvođači neće moći ispuniti. To je bio samo jedan banalan primjer.

Dakle Britanija je odabrala neovisnost, a u kojem smjeru će se dalje kretati ovisi o puno faktora, ponajviše o politici i novom vodstvu Britanije. Postoji vrlo lijepa prilika da Britanija dugoročno itekako profitira ovom odlukom, ali kao što sam napisao, sve ovisi o vodstvu.

Hrvatska i EU

Ja sam protivnik Hrvatskog članstva u EU, iako mi nakon rasprodaje svega što vrijedi zapravo i nismo imali puno izbora. Sada smo obični robovi kojima Europska komisija određuje kada i koliko ćemo disati. Za Hrvatsku neovisnost su toliki poginuli, a onda smo jedva dočekali opet doći pod nečiju čizmu. Očito volimo biti gaženi. Deficit Vam je toliko i toliko, idete u proceduru prekomjerno deficita. Rejting Vam je pao, kamata na zaduživanje raste na 1001%, ne štedite dovoljno, doći će Vam MMF, ne dajete dovoljno kredita građanstvu, prestat ćemo Vas financirat, kupus na placu Vam nije pod staklenim poklopcem na 4,4523 stupnja Celzijusa, kaznit ćemo Vas! To je realna situacija Hrvatske u EU. Neka mi samo netko proba reći da smo neovisna država. Ribari u našem vlastitom moru ne mogu loviti ribu kako oni žele nego kako mu to odredi neki seljo iz Bruxellesa koji samo zna žderat škampe ali nikad nije ulovio ribu svojim rukama. Mljekari prolijevaju mlijeko jer im nude otkupnu cijenu manju od proizvodne, a nama se prodaje razvodnjeno mlijeko Lactalisa. Može se nabrajat u nedogled. Sve su to "blagodati" EU. Bosanci, Srbi, spašavajte se dok još možete.

Dolazak konkurencije je obično dobra stvar, ali ovisi u kojim uvjetima. Zašto se ne potiče domaća konkurencija umjesto da se sve radi na tome da dođe što više stranih kompanija. To se predstavlja kao strateške investicije. Strateška my ass. Strateška investicija bi bila da smo zadržali banke u vlasništvu države pa da se profit tih banaka koji je došao u proračun (umjesto da odlazi u bonuse talijanskih managera kao sada) usmjeri u kreiranje nove kompanije koja bi bila konkurent recimo HEP-u i time omogućila jeftiniju struju građanima i zaposlila nove ljude. Učinak isti kao kada dođe i RW ili neka druga strana kompanija, ali sav profit ostaje u Hrvatskoj. Država ne zna upravljati tvrtkama pa ih treba prodati. Ne treba biti lumen da se zaključit da se umjesto HDZ-ovaca i SDP-ovaca u uprave državnih kompanija zaposli zaista stručni kadar i da ih se adekvatno plati da ne budu podložni mitu.

EU Fondovi? Prijevara! Neki naši zaista imaju koristi od njih, ali generalno su ti fondovi mazanje očiju. Naravno da ima pozitivnih strana tih fondova, ali je cijena članstvo u EU koje je samo po sebi jedan veliki negativni faktor koji ne može nadmašiti niti hrpa malih pozitivnih faktora. Recimo imamo pravo na fondove (uz zadovoljenje milijun i jednog uvjeta), ali recimo moramo omogućiti dolazak novog brodara na Jadran. To što će radi toga vrlo vjerojatno Jadrolinija propasti i što će proračun ostati bez uplata iz Jadrolinije, a tisuće obitelji bez posla nitko ne spominje. Novi brodar će profit iznositi iz zemlje i jedina korist će biti za one građane koji koriste usluge brodara jer će možda malo pojeftiniti, a kada Jadrolinija propadne će opet poskupjeti i pozitivan učinak će nestati, a mi ćemo ostati sa još jednom propalom tvrtkom i sa tisuće novih nezaposlenih osoba. Puno bolje rješenje je napraviti reviziju poslovanja Jadrolinije, pronaći mjesta za pojeftinjenje i postaviti kvalitetnu nestranačku upravu koja će znati pozitivno poslovati sa nižim cijenama. Ako želimo konkurenciju možemo stimulirati pojavu novog domaćeg brodara. Ali naravno da je to utopija.

Sada kada smo rasprodali gotovo sve što je vrijedilo više i nemamo puno izbora, ali imali smo. Tema je bila Brexit, a ne Hrvatska unutar EU pa završavam.

Za kraj, još jednom čestitka Britancima na ispravnoj odluci i nadam se da će nekako pronaći načina da prisile buduće vodstvo da iskoriste ovu situaciju u svoju korist, iako će to možda značiti i revoluciju :-)

I da još jednom ponovim, podaci u medijima koji su se pojavili nakon Brexita su blago rečeno smiješni. Moguće je da će se pad nastaviti još neko vrijeme, ali ja ne vidim da se išta drastično danas dogodilo. Ne samo da se nije dogodilo ono što je najavljivano, nego se nije dogodilo niti ono što mediji prenose da se dogodilo. Svatko može provjeriti egzaktne podatke "stoljetnog pada" pa će vidjeti da je samo u ovoj godini bilo puno većih padova :-)

Možda će netko reći "lako je biti general poslije bitke", ali svi koji me osobno poznaju i sa kojima sam razgovarao o Brexitu znaju da sam se zgražao na crne prognoze koje su izlazile u slučaju izlaska Britanije iz EU. Ne isključujem mogućnost da se ipak situacija znatno pogorša u idućim danima, ali to će biti isključivo posljedica negativne slike koju stvaraju mediji, a ne realnog stanja. Mada ja osobno ne vjerujem da će biti drastičnog pogoršanja, ali je sigurno da će volatilnost potrajati još neko vrijeme.

Sve navedeno u ovom postu je isključivo moje mišljenje. Nisam ekonomski analitičar (hvala Bogu kad vidim kakvi su danas ekonomski analitičari) i moguće da griješim u svojim stavovima, ali ja vjerujem da sam u pravu :)

Zaboravio sam napisati, domene Crexit.net i .org su danas (sad već jučer) registrirane :-)

honorarniposao.net