Bosna i Hercegovina: Na putu prema EU

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Vijeće Europske unije preporučilo je u ponedjeljak da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je ta zemlja ispunila tražene uvjete.

"S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca 2014. godine, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku.

Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu. Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011.

Međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu Sejdić-Finci, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove predsjedništva i Doma naroda.

EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Vijeće u svojim zaključcima poziva vodstvo Bosne i Hercegovine da ispuni preuzete obveze, uključujući i prilagodbe koje se moraju unijeti jer se u međuvremenu EU proširila na Hrvatsku.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s Bosnom i Hercegovinom mogao stupiti na snagu tijekom ovoga proljeća.

Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu.

"Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema Bosni i Hercegovini kao europskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog untarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svatko tko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putem će ići EU, tim putem će ići Bosna i Hercegovina", rekla je Pusić.

Hina