Bosanka priznala da je pomagala teroristima

teroristi, pomoć

38-godišnja žena iz Bosne i Hercegovine, Mediha Medy Salkičević koja živi u predgrađu Chicaga u SAD-u priznala je na sudu u St. Louisu da je podupirala muškarca osumnjičenog za terorizam.

Tužitelji iz američkog državnog odvjetništva utvrdili su da je Mediha bila dio male skupine bosanskih izbjeglica u St. Louisu i New Yorku koji su kupili određenu taktičko borbenu opremu koju su zajedno s novcem poslali u inozemstvo osobama koje se nalaze pod sumnjom za terorizam, odnosno pripadnicima zloglasnog ISIL-a.
Optuženice podignute 2015.

Inače, američko pravosuđe optužilo je šest osoba za potporu terorizmu, odnosno za suradnju sa Abdullahom Ramom Pazarom, također izbjeglicom iz BiH koji je živio u St. Louisu prije nego što je 2013. godine otputovao u Siriju kako bi postao borac takozvane islamske države. Optužnice su podignute još u veljači 2015., a slučaj se vodi na saveznom sudu u St. Louisu.

Mediha Salkičević se izjasnila krivom za optužbe za terorizam, dok su optuženi supružnici Ramiz Zijad Hodžić i Sedina Unki Hodžić kazali da ‘nisu krivi' za potporu teroristima.

Američki mediji pišu da su se Hodžići sprijateljili s Pazarom dok je živio u St. Louisu, te da su održavali kontakt putem Facebooka dok se hvalio pobjedama i ubijanjem neprijatelja.

Još jedan čovjek iz St. Louisa, također izbjeglica iz BiH, Armin Harčević, priznao je krivnju u veljači za pružanje materijalne podrške teroristima.
Pobjegli od rada u BiH

Prije nego što je priznala krivnju Mediha Salkičević je napisala pismo okružnoj sutkinju SAD-a Catherine Perry u kojem moli američki sud za razumijevanje, odnosno da se prilikom presude uzme u obzir činjenica da je njezina obitelj tijekom rata u BiH doživjela nevjerojatne brutalnosti. U pismu je opisala ubojstvo svog brata, nakon čega je obitelj Salkičević izbjegla u SAD.

Tužitelji iz američkog državnog odvjetništva kažu da su Salkičevići zajedno s drugim optuženicima koristili šifrirani jezik na Facebooku dok su planirali i realizirali podršku teroristu Rami Pazaru, ali i nekim drugim osobama koje su otišle u redove ISIL-a. Uz slanje novca i zaliha hrane, odjeće i ostalih potrepština, pokušavali su nagovoriti i druge osobe da svoj novac dadnu teroristima. Mediha Salkičević čeka presudu koja po tamošnjem zakonu može iznositi i do 15 godina zatvora, te 250.000 dolara. Presuda će biti izrečena 18. lipnja.

Da. L.
Optužnica

Podsjetimo, optužnica je podignuta 2015. protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26), Medihe Salkičević (34) i Jasminke Ramić (42). U optužnici je navedeno kako je zavjera počela najkasnije u svibnju 2013. godine te da su oni skupljali novac od drugih koji su onda koristili za kupovanje oružja i opreme koje su onda slali i krijumčarili pobunjeničkim grupama u Siriji i Iraku. Vlasti su tada priopćile i da je Salkičević, poznata i kao Bosna Mexico, poslala seriju uplata od po 1.000 dolara putem PayPala, uz pomoć kojih su kupovani snajperski nišani, čizme i uniforme. Novac je također dostavljan i obiteljima terorističkih boraca.

Dnevni list