Blogerica iz Srbije: Ispričavam se mojom prijateljima Hrvatima zbog bagre koja je divljala po Novom Sadu

rukomet, navijači, napad, Novi Sad, nosi sad, isprika, rukomet, Novi Sad, rukomet, navijači
"Ispričavam se Hrvatima što ova bagra terorizira ne samo vas, već i svakog pristojnog građanina Srbije. Ispričavam vam se što ste došli navijati i što su vas naši domaći navijači napali, povrijedili i učinili da se osjećate u mojoj zemlji nesigurno. Meni su to isto učinili: napali me bez ijednog kamena, povrijedili bez ijedne šake i učinili da se osjećam nesigurno i posramljeno u svojoj zemlji.

Ispričavam se svojim prijateljima iz Zagreba, koje smo upoznali na hvarskoj plaži i koji su se zajedno s nama radovali što nam je sin tamo naučio plivati. I s kojima smo se godinama nakon toga sretali na istom mjestu, podešavajući datume godišnjeg odmora da bismo učvrstili svoje prijateljstvo. Čijem djetetu smo se radovali i koji su toliko uživali u našoj djeci.

Automobil nam nitko nije taknuo iako je stajao na javnom parkingu 10 dana.

Ispričavam se poslovnim partnerima iz Zagreba koji su bili sjajni domaćini onog ljeta u Vodicama i učinili da se osjećamo sigurno, slobodno i kao kod kuće u njihovom domu.

Ispričavam se nepoznatom čovjeku iz Pule koji nam je u prometnoj špici prepustio mjesto na parkingu koje je vidio prije nas, ali je onda opazio naše NS tablice, izašao iz parkinga i rekao: Vi stanite ovdje, ja znam gdje još u Puli ima mjesta. Dobro nam došli.

Ispričavam se vlasniku restorana u Banjolama koji je, čuvši naš akcenat, donio domaću rakiju i slatko za djecu, i dugo nas ispitivao kako je Đorđe Balašević, kako je Mira Banjac.

Ispričavam, se i ribaru iz Hvara koji nam je ulovio svježu oradu i dopremao u Svetu Nedelju, eto tako, ne zato što smo ovo ili ono.

Ispričavam se i domaćinima iz Bala koji su nam iznijeli Jelen pivo i zajedno s nama nazdravili.

Ispričavam se konobarici iz splitskog restorana, okićenog šahovnicom, koja nam je skidala knjige s polica da ih čitamo dok čekamo jelo, dolazila sto puta do našeg stola i na odlasku nam poželjela lijep odmor u njenom gradu.

Ispričavam se i radniku s broda iz splitske trajektne luke koji je zaustavio trajekt, spustio rampu i primio naše vozilo s novosadskim tablicama koje je kasnilo na put ka Hvaru, uz riječi, da nam se lipo provedete.

Ispričavam se vlasniku kuće s Brača koji nas je primio kao da smo mu najrođeniji i uvjerio da onaj tko bude imao nešto protiv naših novosadskih tablica ispred njegove kuće, nije njegov prijatelj.

Ispričavam se i vlasnici kuće s Hvara koja nas je ugostila dva ljeta i s proljeća nam slala upit za ljetovanje za nadolazeću sezonu, da prvi izaberemo datume koji nam odgovaraju, koja je imala cijenu za nas, 'svoje najdraže goste' i drugu cijenu za druge. Koja je tvrdila da se ništa nije promijenilo i da su Srbi i dalje najbolji hrvatski gosti.

Ispričavam se obitelji svoje pokojne prijateljice koja nas je uvijek primala kao rod rođeni i nije je bilo ni strah ni sram da nam ustupi parking ispred svoje zgrade u Zagrebu, u dijelu grada gdje žive oni koji su bili u Domovinskom ratu. Koja nam je povjerila svoje dijete da ga vozimo po Hvaru u automobilu novosadskih tablica jer je bila sigurna da je dijete sigurno s nama, bez obzira što nam piše na autu.

Ispričavam se hrvatskom vinaru koji me zove da dođem s obitelji u goste već par godina i znam da kada jednom odem, vratit ću se u neoštećenom automobilu.

Ispričavam se i svojim prijateljima Hrvatima iz blogosfere i twittosfere, društvo koje me nikada, ničim lošim nije zadužilo. Naprotiv.

Oprostite. Zato što sam nakon rata bila u vašoj zemlji više desetina puta, prolazila kroz nju isto toliko, parkirali se i tamo i ovamo, švrljali ovdje i ondje, zalazi i onamo i ovamo i što nam se nikad, ali nikad ništa, ni najmanje neugodno nije dogodilo.

Jer, znate, kod nas su ulaznice za sportske događaje oslobođene poreza, ali zato se na kazališne ulaznice i knjige plaća PDV.

Imamo mi još mnooooogo posla u ovom prljavom dvorištu od zemlje. Nije da vam se ispričavam sada i zbog toga. Zbog ovoga ispriku dugujemo svojoj djeci".