‘Bitka Za Vukovar’ Windsor Canada

‘Bitka Za Vukovar’ Windsor Canada

U jesen se čini da Bog zaodijeva zemlju u mnoštvo boja. Nažalost, za nas Hrvate, jesen prikazuje crnu boju, i stare rane od 90-#h godina. Tada se prisjećamo najveće tragedije Hrvata modernoga vremena: Domovinski rat i pad grada Vukovara. I ove godine, kao i svih proteklih godina, smo zapalili svijeće za sve žrtve domovinskog rata.

Prije Vukovarske večere, održana je sveta misa zadušnica za sve žrtve domovinskog rata, a misno slavlje je predvodio kustos hrvatskih franjevaca u Kanadi i Americi, naš fra Jozo Grbeš. Vukovarksi branitelj Viktorin Jurić je nosio uskrsnu svijeću kao simbol novoga života i svijetla koja daje nadu i rasvjetljuje tamu u našim srcima.

‘Bitka Za Vukovar' Windsor Canada
Počasni gosti

• Damir Plavšić, branitelj I pripadnik 204 VU Brigade, autor Knjige ‘Bitka za Vukovar', Zapisi iz Srpskih Logora
• Damir Markuš, branitelj HOS satnije, autor knjige ‘58'
• Viktorin Jurić, branitelj HOS satnije
• Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara
• Fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca u Kanadi I SAD-u
• Ivan Grbešić, Hrvatsko Kanadska Gospodarska Komora

Po 134-ti put, produkcija filma "Bitka za Vukovar" se održala u našim župnim prostorijama te izazvala veliku pozornost I oduševljenje publike. Iz Hrvatske su nam s#gli branitelji domovine i grada Vukovara g. Damir Plavšić, g. Damir Markuš i g. Viktorin Juric koji neumorno putuju svijetom da bi is#na o domovinskom ratu bila ispričana. Spektakl "Bitka za Vukovar" u Windsoru je bio jedan od četiri uprizorenja održana u Kanadi koju je turneju organizarala Kanadsko Hrvatska Gospodarska Komora a pogledalo ga je preko 3000 ljudi. Uz branitelje je ovom događaju nazočio i gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava.

U tihoj i mračnoj dvorani, gradonačelnik g. Ivan Penava je zapalio svijeću od uskrsnoga svijetla, a potom su od njega zapalili svoje svijeće naši branitelji, a od branitelja i naši uzvanici redom. Iz #šine i mraka, naša tamna dvorana je zasjala i pretvorila se u jedno veliko svijetlo. Dok su svi prisutni palili svijeće, Klapa Kartolina je pjevala Bože čuvaj Hrvatsku.

Nažalost, mi smo narod koji ima previše mučenika. Ova manifestacija je održana večer uoči suđenja našoj hercegovačkoj 'Šestorki'. Tada nismo ni slu#li kakvu vijest nam donosi jutro, i da ćemo opet iznova potrnu# u bolnoj spoznaji da se redu hrvatskih mučenika pridružio još jedan.

U sklopu programa predstavljene su dvije knjige koje su napisali branitelji Vukovara. Damir Plavšić u svojoj knjizi 'Bitka za Vukovar – Ne plaći, moj dobri anđele' iznosi 10 priča o događajima na Vukovarskom ratištu.  

Bila je to večer prolijevenih suza ali ponosnih srca, večer sjećanja i prelijepog druženja, pogotovo na kraju kad je naša mladež zapjevala ‘Lijepa li si’ skupa s braniteljima. Branitelj Damir Plavšić te večeri nam je rekao da smo zajedno stvorili Hrvatsku. Branitelji su bili hrabri i snažni, a mi ponosni. Dijaspora je uvijek stajala iza naših branitelja, i dala podršku u teškim trenucima. Pa tako i ovu večer, pokazali smo našim braniteljima, našim herojima, da ih volimo, poštujemo i  cijenimo i da stojima iza njih u ovoj tihoj i nenaoružanoj borbi koja se vodi protiv njih, i protiv svih hrvatskih domoljuba.