Binali Yildirim novi premijer Turske

Binali Yildirim , Ahmet Davutoglu, Recep Tayyip Erdogan, Turska
Novi premijer, i lider turske vladajuće stranke AKP, postati će dosadašnji turski ministar transporta, Binali Yildirim, Erdoganov bliski saveznik. Ovim potezom, nakon odlaska Ahmeta Davutoglua, Erdoganova kontrola nad državom još se znatno povećala jer se očekuje da će Yildirim biti posve lojalan predsjedniku.

Binali Yildirim (60), jedan je od najlojalnijih Erdoganovih saveznika već više od 20 godina. Specijalni kongres stranke AKP održati će se ove nedjelje, a na njemu će se predstaviti samo jedan kandidat za novog premijera - Yildirim. Informaciju je potvrdio glasnogovornik stranke AKP, Omer Celik.

Yildirim je, uz Erdogana, jedan od utemeljitelja stranke AKP. Istaknuo se po pokretanju izgradnje velikih infrastrukturnih projekata što je uvelike pridonijelo znatnom uspjehu AKP-a na izborima.

Od Yildirima se očekuje da će prihvatiti Erdoganovu promjenu Ustava prema kojoj bi se znatno veća moć koncentrirala u rukama predsjednika, odnosno samog Erdogana, nešto s čim se Davutoglu nije nužno slagao pa je najvjerojatnije zbog toga i postao bivši premijer.


reuters.com