Berlinska gradska uprava planira ograničiti visinu mjesečne najamnine na 7,97 eura po četvornom metru kao dio nastojanja da prig

berlin, najamnine

Berlinska gradska uprava planira ograničiti visinu mjesečne najamnine na 7,97 eura po četvornom metru kao dio nastojanja da priguši rast najamnina u glavnom njemačkom gradu.

Po pisanju Tagesspiegela, koji se poziva na nacrt zakona, najmodavci će moći naplaćivati maksimalno 0,57 eura više po četvornom metru u slučaju da naprave poboljšanja u kvaliteti stambenog prostora, uključujući moderni sustav grijanja.

Berlinska senatorica za urbani razvoj Katrin Lompscher planira ograničiti rast najamnina za stanove izgrađene do 2013. godine, stoji u listu, dodajući da će stanovi izgrađeni nakon 2014. godine biti izuzeti.

Prijedlog zakona tek mora proći javnu raspravu, a iz berlinske gradske uprave nisu bili dostupna za komentar. Gradski senat će pripremiti prijedlog zakona koji će biti poslan gradskom parlamentu do 15. listopada, a planira se njegovo stupanje na snagu od siječnja.

Berlinska je gradska vlast u lipnju odlučila zamrznuti najamnine na pet godina, temeljem pritužbi stanovništva da je njihov nekad cjenovno prihvatljivi grad sada postao skup.

Iako su najamnine u tom gradu s 3,6 milijuna stanovnika porasle, one su i dalje niske u usporedbi s Londonom ili Parizom.

Deutsche Wohne je najveći berlinski najmodavac stanova, s više od 115 tisuća stanova u glavnom gradu Njemačke, dok njegov konkurent Vonovia posjeduje više od 42 tisuće.

Hina