Bavarskim Ambergom patroliraju građani

Amberg, Njemačka, azilanti
Nakon niza nasilnih nedjela koja su tražitelji azila počinili ovog vikenda u bavarskom mjestu Amberg, ulicama su počeli patrolirati građani.

Može se pretpostaviti da je riječ o ljudima iz 'desnog' miljea jer je njihove fotografije na svom Facebooku objavila krajnje desna stranka NPD, koju neki nazivaju i neonacističkom. Oni su hodali gradom u crvenim vestama s natpisom 'Mi stvaramo sigurna područja'.

Kako javlja Focus, gradonačelnik Amberga Michael Cerny (CSU) šokiran je pozivima na nasilje koji su do Amberga stigli iz cijele zemlje.

Podsjetimo, u subotu uvečer 12 je ljudi ozlijeđeno, a jedan je 17-godišnjak i hospitaliziran, nakon što su četvorica tražitelja azila iz Afganistana, Sirije i Irana nasumice napadali prolaznike.

Čelnik Njemačkog sindikata policajaca Reiner Wendt oštro je osudio ponašanje političara u slučaju Amberg.

‘Vlada se mora očitovati o ovom slučaju. Nedopustivo je da se o ovakvim stvarima govori samo kad je riječ o ekstremno desnim počiniteljima', rekao je Wendt kritizirajući i odnos vlasti prema slučajevima poput ovoga.

‘Govore da se ne zna koji je motiv ovih mladih azilanata. Ja ću vam reći koji je motiv. To je duboki prezir spram države i građana ove zemlje. Ova četvorica smiju na slobodu tek nakon što nogom stupe na tlo zemlje iz koje su došli', izjavio je Wendt.

Tražitelji zahtjeva za azilom koji počine kaznena djela moraju napustiti našu zemlju. I ako aktualni zakoni nisu dostatni onda ih moramo mijenjati', rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) za dnevnik Bild.

‘Događaji u Ambergu su me vrlo uznemirili. To su nasilni ekscesi koje ne možemo trpjeti', rekao je Seehofer koji je raspravu o pooštrenju zakona najavio već za sredinu siječnja.