Balkanska ruta i dalje glavna za krijumčarenje heroina iz Afganistana

heroin, droga, PU Konjic, MUP HNŽ
Kako se navodi u izvještaju UNODC-a, u 2017. godini zabilježeno je povećanje proizvodnje heroina za 25 posto u odnosu na godinu ranije. U 2017. godini zabilježena je i najveća zapljena ove droge od 1.257 tona. Najveći proizvođač je i dalje Afganistan. Droga se krijumčari preko Irana, Turske, Balkana (putem BiH također) do drugih dijelova Europe.

Druga ruta iz Afganistana vodi preko Pakistana, Južne Azije ili Afrike do centralne Azije i Rusije.

Među proizvođačima, najveće proširenje polja za proizvodnju kokaina bilježi Kolumbija, čak za 17 posto. Polja se nalaze daleko od velikih gradova, a vlasti su nemoćne zbog podijeljenosti i nemira. Ovim poljima upravlja frakcija FARC.

U 2017. godini različite vrste droga koristilo je 5,5 posto populacije u dobi od 15 do 64 godine. Zabilježeno je povećanje konzumiranja opijata u Africi, Aziji, Europi i Sjevernoj Americi te kanabisa u Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji. Kanabis je i dalje najviše korištena droga i u 2018. godini koristilo ga je 188 milijuna ljudi. Tome je doprinijela i legalizacija u pojedinim zemljama.

UNODC navodi kako je zabrinjavajući porast upotrebe metamfetamina. U 2018. godini proizvedeno je 116 tona, a Tajland je po količini proizvodnje preuzeo prijestolje od Kine.

Povećana je smrtnost od sintetičkih droga. Samo u SAD-u je preminulo 47.000 osoba, a u Kanadi 4.000, većinom od predoziranja. Zabilježen je i porast korištenja droge među zatvorenicima.

Za žene je rečeno da su najviše ovisne o sedativima.

UNODC upozorava na štetnost korištenja droga naglašavajući da postoji veliki rizik od predoziranja ili da se osoba zarazi HIV-om i hepatitisom C. Jedna od osam osoba koja drogu unosi u tijelo putem šprice bude zaražena HIV-om, u svijetu ih je registrirano 1,4 milijuna, a virusom hepatitisa C je zaraženo 5,6 milijuna ljudi.

S druge strane pozitivno je to da je povećan broj osoba koje traže liječenje. Većinom je riječ o korisnicima kanabisa i kokaina.