Ažurirajte WhatsApp, otkriven bug koji mu može naštetiti

aplikacija, hakiranje, HAKERSKI NAPADI

Korisnicima WhatsAppa preporučuje se da ga ažuriraju nakon što je otkriven bug koji aplikaciju čini ranjivom na hakerske napade.

Činjenica da je WhatsApp ranjiv na napade hakera nije ništa novo jer su već ranije ove godine na aplikaciji uočeni nedostaci poput podložnosti sofisticiranim napadima određenih država, targetiranog hakiranja i varljive funkcionalnosti, piše Forbes.

Otkriće novog buga

Međutim, nedavno je otkriven novi bug koji napadaču dopušta da korištenjem zlokobne GIF datoteke ošteti WhatsApp i pristupi korisničkom sadržaju.

Bloger Awakened, koji je otkrio spomenuti bug, korisnicima je objasnio kako on funkcionira i što im je najbolje činiti: "Mole se korisnici WhatsAppa da ažuriraju svoju aplikaciju na najnoviju verziju (2.19.244 ili novije) kako bi im aplikacija bila sigurna", dodajući da bug može prenijeti zlokobnu GIF datoteku na njihove uređaje WhatsAppom, e-mailom i preko drugih platformi za slanje poruka.

Tehnički gledano, napadači se oslanjaju na bug koji se može udvostručiti i time prouzročiti alokaciju memorijskog prostora, što pak može dovesti do rušenja aplikacije.

Priopćenje WhatsAppa

WhatsApp je u međuvremenu objavio da nijedan hakerski napad uz pomoć novog buga još nije zabilježen te da razloga za brigu nema jer "se takav napad može dogoditi samo u teoriji, što bi pak dovelo do štete na uređaju napadača".

Awakened je ns svom blogu upozorio na to da spomenuta tvrdnja nije točna i da glasnogovornik WhatsAppa nije dobro razumio problem, ističući da bi za prijenos GIF datoteke bilo potrebno primateljevo otvaranje galerije na WhatsAppu te da napadač može iskoristiti ranjivost aplikacije jednom kada pošalje zlokobnu datoteku.

WhatsApp je potvrdio da je "problem uočen proteklog mjeseca i da za sada korisnici nisu prijavili takve slučajeve".

Univerzalna preporuka

Unatoč tome što se na prvu čini da je riječ o problemu koji pogađa samo vlasnike Android uređaja, ažuriranje WhatsAppa preporučuje se svima, osobito uzimajući u obzir da hakeri vješto koriste neredovito ažuriranje aplikacije.

Spomenuti problem jasno upućuje na to da, kada je riječ o hakerskim napadima, nijedan uređaj ili aplikacija nisu posve sigurni te se njihovim korisnicima preporučuje da pored redovitog ažuriranja vode računa i o tome što instaliraju ili skidaju na svoje uređaje.