Austrija zabranila nošenje burki u osnovnim školama

Austrija zabranila nošenje burki u osnovnim školama

Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi. Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje "bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu".

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon "signal protiv političkog islama" a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi "držalo u ropskoj pokornosti".

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa. Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona "sramotnim" i "diverzijskom taktikom" istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.

vecernji.ba