Austrija tuži Njemačku Europskom sudu pravde

autocesta
Austrija tuži Njemačku Europskom sudu pravde (ECJ) zbog zakona o plaćanju autocesta, objavio je austrijski ministar transporta u četvrtak.

Austrija već dugo vremena prijeti ovom tužbom jer vjeruje da je protivna zakonima EU te da u nepovoljan položaj stavlja strane vozače na njemačkim autocestama. Zakonom se predviđa uvođenje cestarina koje bi svi plaćali, ali bi se domaćim vozačima veći dio troškova mogao vratiti kroz porezne i druge olakšice, ovisno o tome kakav automobil imaju. Trebao bi stupiti na snagu 2019. godine.

Osim Austrije, zakonu su se protivile i druge susjedne države poput Nizozemske i Belgije. Predložen je još 2013., ali je nakon velikih kritika susjednih država izmijenjen i prihvaćen početkom ove godine.

Austrija očekuje da će slučaj doći pred ECJ krajem 2018. ili početkom 2019.

‘Računam s tim da će u Austriji doći k razumu i da će odustati od svog otpora prema uvođenju cestarina i u Njemačkoj. Austrija na kraju krajeva, već 20 godina ubire pristojbe za korištenje svojih autocesta', rekao je njemački ministar prometa Alexander Dobrindt iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) početkom ove godine, nakon što je zakon prihvaćen.

On je izrazio nerazumijevanje za otpor Austrije uvođenju cestarina za osobne automobile i u Njemačkoj.

‘Nije baš europski kada Austrija 20 godina od stranaca traži da sufinanciraju gradnju i održavanje svojih autocesta, a isto ne dopuštaju Njemačkoj', rekao je Dobrindt koji je istodobno naglasio kako se nada da ovakvo ponašanje Austrije neće nauditi dobrosusjedskim odnosima.