Australija ukida privremene radne vize

Turnbull je rekao da će ovakve promjene dovesti radnike boljih vještina.Australija ukida privremene radne vize popularne kod stranaca i zamjenjuje ih vizama koje će zahtijevati bolje poznavanje engleskog jezika i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak, prenosi Reuters.

Turnbull je odbio tvrdnje da je promjena vizne politike odgovor na traženje desnih stranaka koje zahtijevaju 'domoljubnije' politike. 'Naše reforme imaju jednostavan fokus: australski poslovi i australske vrijednosti', napisao je na Facebooku.

Turbunll je rekao da će ovakve promjene dovesti radnike boljih vještina i da će Australci biti zapošljavani umjesto 'jeftinih' stranaca koji su dolazili na temelju vize 457.

'Mi smo nacija imigranata, ali činjenica ostaje - australski radnici moraju biti prioritet za australske poslove. Više nećemo dozvoljavati da viza 457 bude putovnica do posla koji bi mogao ići Australcu', napisao je Turnbull.

Ova je viza osmišljena kako bi se popunila radna mjesta gdje Australiji nedostaje radne snage i dozvoljava strancima da dovode svoje obitelji. No, vizu su poslodavci iskorištavali da uvezu jeftinu radnu snagu, a ne da doista popune radna mjesta radnicima kakve ne mogu pronaći u Australiji.

Na sve koji su trenutno na toj vizi u Australiji ovo se ne odnosi. Trenutno ih je 95.000.

Viza 457 bit će zamijenjena novom privremenom vizom, a broj traženih zanimanja bit će smanjen sa trenutnih više od 200. Bit će ograničena na dvije godine, a druga četverogodišnja viza zahtijevat će viši standard znanja engleskog.