Australija uhitila 7 građana zbog pokušaja da se pridruže islamističkim militantima

ISIL

Australske su vlasti uhitile sedam svojih mladih građana zbog pokušaja da se pridruže islamističkim militantima na Bliskom istoku, izjavio je u četvrtak predsjednik australske vlade Tony Abbott.

"U zračnoj luci zaustavili smo sedam mladih Australaca koji su namjeravali otputovati na Bliski istok i, kako se čini, ondje se pridružiti terorističkim skupinama", rekao je Abbott novinarima u Canberri.

Nije jasno kad su mladići uhićeni.

Australija je na oprezu zbog mogućnosti napada radikalnih islamista, uključujući i domaće militante koji se vraćaju s Bliskog istoka, proglasila je visoku razinu prijetnje od terorizma i provela nekoliko racija u svojim gradovima.

Kako bi spriječili napade u zemlji, australski su dužnosnici pojačali napore u sprječavanju svojih radikalnih građana da pristupe skupinama poput Islamske države.

"Zabrinuti smo zbog broja ljudi koji stižu u zračne luke, posebice mladih, koji bi mogli pokušati otputovati u inozemstvo s ciljem koji užasava Australce i njihove roditelje, rodbinu i zajednicu", rekao je u četvrtak australski ministar nadležan za nadzor granice Peter Dutton.

Abbott je izvijestio parlament o najmanje 70 Australaca koji se bore u Iraku i Siriji, uz podršku oko 100 "podupiratelja" u samoj Australiji.

Hina