Australija ove godine bilježi najsušnije proljeće otkad je mjerenja

svijet, Australija, proljeće, BoM

Australija ove godine bilježi najsušnije proljeće dosad, objavio je u ponedjeljak australski Ured za meteorologiju (BoM), podsjećajući da to godišnje doba ondje traje od 1. rujna do 30. studenoga.

Prema podacima BoM-a, ovogodišnje je proljeće i službeno najsušnije u posljednjih 120 godina otkad se mjere količine oborina. Kišne su padaline u čitavoj državi ove godine bile daleko ispod prosjeka.

Prosječna količina padalina u cijeloj je Australiji iznosila samo 27,4 milimetara, što je za 62 posto manje nego prethodnih godina.

BoM je objavio i da je ovogodišnja količina oborina druga najniža otkad se provode mjerenja. Pojasnili su da je Australija još uvijek pod utjecajem suše koja traje od 2017. godine.

Prognoze za predstojeće ljetne mjesece od prosinca do veljače ne upućuju na olakšanje kada su posrijedi oborine.

Ovo je proljeće peto najtoplije u nizu otkad postoje meteorološka mjerenja u državi, a i dnevne su temperature bile osobito visoke od početka ovoga godišnjeg doba.

No tijekom noći temperature su ile nešto niže, što je spustilo prosjek, objavio je BoM.

Učestale rekordno visoke dnevne temperature za proljeće evidentirane su tijekom vrlo toplog razdoblja - između 16. i 21. studenoga.

Iznimna suša i iznadprosječne temperature rezultirale su povećanjem opasnosti od požara diljem Queenslanda i Novoga Južnog Walesa.

U tim dvjema saveznim državama brojni su stanovnici u požarima izgubili živote, uništena su poljoprivredna zemljišta i privatni posjedi.

Sezona šumskih požara, koja obično počinje krajem proljeća, ove je godine uranila i 'krenula' već u rujnu, pa su deseci velikih požara još uvijek aktivni i ne nazire im se kraj, stoji u objavi BoM-a.

Ured je izvijestio da će 2019. "gotovo sigurno" biti među četiri najtoplije godine od početka meteoroloških praćenja te da će se na kraju pokazati kao jedna od najsušnijih dosad.