Assange se nalazi u zatvorskoj bolnici, zdravlje mu se pogoršava

Assange se nalazi u zatvorskoj bolnici, zdravlje mu se pogoršava

Kineski disident i umjetnik Ai Weiwei posjetio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u zatvorskoj bolnici i rekao da se njegovo zdravlje "pogoršava", pozivajući time Britaniju i ostale europske zemlje da spriječe njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.

Ai, koji živi u Berlinu, rekao je da je posjetio 45-godišnjeg Australca u zatvoru Belmarsh zajedno s Assangeovim ocem, dan prije nego što britanski sud treba održati saslušanje oko zahtjeva za američkim izručenjem.

"On je u zatvorskoj bolnici i zdravlje mu se pogoršava", napisao je Ai na Twitteru i Instagramu.

"Zahvalan je za podršku koja mu je upućena. Ujedinjeno Kraljevstvo i Europa moraju braniti ljudska prava i zaustaviti njegovo izručenje SAD-u gdje bi se mogao suočiti s 18 optužbi i zatvorskom kaznom do 175 godina", dodao je.

Američka vlada je optužila Assangea da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Chelsea Manning kako bi objavio povjerljive dokumente iz 2010.

Assange boravi u zatvoru otkako ga je policija 11. travnja izvukla iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu. Proveo je sedam godina u veleposlanstvu kako bi izbjegao uhićenje.

Očekuje se da će biti potrebna i godina dana da bi se okončao proces izručenja iz Britanije, kojem se Assange protivi.

Prošli tjedan, švedski sud je odbio zahtjev za pritvorom u odsutnosti Julianu Assangeu, iako je osnivač WikiLeaksa i dalje osumnjičen za silovanje.

vijesti.hr