Assad: 'Teroristi će napasti Europu kemijskim oružjem'

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsal Makdad u srijedu je pred Four Seasons hotelom u Damasku okupljenim novinarima rekao da je UN-ovim inspektorima za kemijsko oružje predočio dokaze da su prošloga tjedna civile sarinom napale "naoružane terorističke skupine" i prenio je Basharovo upozorenje da će iste skupine, na isti način, napasti i europske ciljeve.

'INTERVENCIJA U SIRIJI MOGUĆA JE I BEZ ODOBRENJA UN-A' I Australci stali uz Amerikance

"Ponavljamo da su terorističke skupine upotrijebile kemijsko oružje uz pomoć Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske i to mora prestati" rekao je Makdad "To znači da će te iste skupine kemijsko oružje uskoro upotrijebiti protiv Europljana".
Sirijska elektronska armija srušila sajt New York Timesa i napala Twitter

Misteriozna grupa hakera pod imenom Sirijska elektronska armija (SEA)tvrdi da je upala na više Twitterovih međunarodnih domena odmah nakon što je srušila portal New York Timesa. Napad je navodno izvršen preko Melbourna.

SEA je promijeila podatke za kontaktiranje i nazive domena na serverima New York Timesa i Twittera i preuzela odgovornost za hakiranje britanske domene portala Huffington Post. Internet stranica New York Timesa zbog napada se srušila drugi put u manje od mjesec dana, a uredništvo je prekid pripisalo "zlonamjernom napadu izvana".

"Mnogi su korisnici imali poteškoća s pristupom internet stranici New York Timesa" napisala je redakcija na svojoj Facebook stranici "Radimo na rješavanju tog problema...U međuvremeno ćemo nastaviti objavljivate najvažnije vijesti."

SEA u seriji tviteva tvrdi da je provalila više domena Twittera i destabilizirala ga preusmjeravanjem prometa na svoj server. Glasnogovornik Twittera Jim Prosser potvrdio je da su njihovi tehničari ozbiljno shvatili i provjeravaju SEA-ine tvrdnje.

Među domenama koje su oteli, SEA tvrdi da im je glavni trofej twimg.com, koji se koristi za promet fotografija a tvrde da su promet preusmjerili kad su na nju ubacili Javascript kod. Već u idućem tvitu priznali su da njihov server "nažalost ne može podnijeti tako ogroman promet."

Sirijska elektronska armija su hakeri koji podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i dosad su napali cijeli niz medija, uključujući Twitter feed agencije Associated Press pod čijim su imenom objavili lažnu vjest da je američki predsjednik Barack Obama ranjen u napadu na Bijelu kuću.

Stručnjaci vjeruju da se iza njihova rukopisa, koji izgleda kao da samo demostriraju svoju programersku moć, krije snažan ideološki motiv i da hakeri pokušavaju prenijeti poruku da će se boriti protiv medijskih napisa od Assadu koje smatraju pristranima.

Napdati su počeli kad su američki političari počeli javno raspravljati o mogućnosti pokretanja vojne intervencije protiv Assadova režima.


Turska vojska u stanju pripravnosti

Turska vlada stavila je vojsku u stanje pripravnoti u slučaju bilo kakve prijetnje is Sirije. Turci čekaju da vide kako će se sklapati zapadna koalicija i kako će završiti sastanak u Vijeću sigurnosti. "Sada smo u višem stanju pripravnosti... Turska će poduzeti sve što bude morala, u okvirima svojih strateških interesa. Sve opcije oko međunarodne vojne intervencije ostaju otvorene" izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu Reutersu. Turska će taktički biti jedan od ključnih igrača u zapadnom napadu na postrojenja za kemijsko oružje koja su pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada.

jutarnji.hr