VIDEO  Antimuslimanski prosvjedi i sukobi u Španjolskoj

prosvjedi španjolska

... Kataloniji gdje je ubijeno 14 osoba i više od stotinu je povrijeđeno.

Desetak mlađih osoba, članova desne organizacije Hogar Social (Društveni dom), došlo je u subotu navečer pred ulaz džamije u Granadi s transparentom "Tko je financirao ovu džamiju, financirao je terorizam. Zašto vlasti šute?".

Glasnogovornik lokalne policije rekao je španjolskoj novinskoj agenciji EFE da je dvanaest pripadnika skupine došlo pred džamiju oko 21 sat i bacilo nekoliko dimnih bombi, odnosno kutija ili konzervi iz kojih je sukljao dim.

Nekoliko policijskih vozila krenulo je na mjesto događaja, no članovi skupine već su se razišli. Policija je predložila odgovornima u džamiji da podnesu prijavu za čin mržnje.

"Ubice, ovo ćete platiti. Stop islamu!"

Zaklada džamije iz Seville, smještena u starom dijelu grada, osvanula je išarana grafitima "Ubiojice, ovo ćete platiti" i "Moro (pogrdno ime za ljude sa sjevera Afrike) koji moli, mačetom po glavi. Stop islamu!", izvijestio je taj islamski kulturni centar na svojoj internetskoj stranici.

Sevilla i Granada gradovi su u južnoj španjolskoj pokrajini Andaluziji, dijelu teritorija poznatog pod imenom Al-Andalus od 711. do 1492. godine kada su njime upravljali Mauri pristigli sa sjevera Afrike.

"Muslimane se kriminalizira zbog poteza koji nemaju veze s njima"

"Nitko ne bi trebao koristiti te užasne događaje u Barceloni, koje smo javno osudili, kao ljudi, Španjolci i muslimani, za represiju i prijetnje bilo kojoj zajednici", objavio je islamski kulturni centar iz Seville.

Taj centar ističe da on od osnutka zadnjih 35 godina brani suživot, društveni dijalog i protivi se bilo kakvoj radikalnoj poziciji. Centar je u priopćenju zahvalio policiji na ljubaznosti, usluzi i odgovoru.

U nedjelju se u Madridu, na glavnom trgu Puerta del Sol, okupilo nekoliko desetaka muslimana vičući "svi ujedinjeni protiv terorizma" i "španjolski muslimani". Shukira, jedna od sudionica, rekla je za dnevnik El Mundo kako "ih se kriminalizira zbog poteza koji nemaju veze s njima". Okupljanje je završilo u 14 sati bez incidenata.