Američki zaštitari plaćali seks s dječacima

...otkrila je to jedna od jučer objavljenih depeša na WikiLeaksu. Većina zaposlenika DynCorpa bivši su pripadnici elitnih američkih postrojbi, a vlada SAD-a u godini im je plaćala dvije milijarde dolara za obuku afganistanskih policajaca. 

U seks, drogu i alkohol ogrezla se i saudijska kraljevska obitelj, koja je u izvješćima američke diplomacije opisana kao leglo razvrata i poroka. 

Druga depeša otkrila je da je Libija zaprijetila Britaniji ako ne oslobodi Abdela Baseta Alija al-Megrahija, libijskog agenta osuđenog za rušenje zrakoplova Pan Ama iznad Škotske 1988.

– Britanija je morala birati između dva zla jer su Libijci otvoreno zaprijetili “velikim posljedicama” za odnose dviju zemalja ne oslobode li Megrahija – piše The Guardian.

Libijski vođa Gadafi navodno je bio zaprijetio da će Libija prekinuti sve trgovinske odnose s Britanijom i praviti probleme britanskim diplomatima u toj zemlji. Depeše otkrivaju i da su američke TV serije Kućanice, Prijatelji i talk show s Davidom Lettermanom djelotvorniji u odvraćanju mladih u muslimanskim zemljama od militantnih ideja nego službena vladina propaganda. Tu ocjenu iznio je veleposlanik SAD-a u Saudijskoj Arabiji, koji je zaključio da vlada nepotrebno troši novac na propagandne TV kanale poput televizije al-Hurra.

U depeši se zaključuje da su američke filmske zvijezde Eva Longoria, Jennifer Aniston i David Schwimmer učinkovitiji u propagiranju američkih ideja o demokraciji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr