Američki State Department poručio je kako bi se Turska mogla naći na meti američkih sankcija?

S-300, Sirija, NATO i Rusija, S-400 , S-400 Triumph , raketni sustavi, zračni raketni sustav, izrael, S-400 , Recep Tayip Erdogan, SAD, Turska i SAD
Iz SAD-a su još jednom upozorili Tursku da ne kupuju ruski protuzračni sustav S-400 navodeći kako će u suprotnom SAD ne samo blokirati dostavu F-35 vojnih zrakoplova Turskoj već i uvesti sankcije protiv Turske.

Američki State Department poručio je kako bi se Turska mogla naći na meti američkih sankcija sukladno zakonu kojeg je predsjednik Donald Trump potpisao prošle godine. Naime, riječ je o zakonu kojime se kažnjavaju kompanije koje posluju s ruskom obrambenom industrijom.

"Jasno smo poručili Turskoj da ako kupi S-400... bit će posljedica", istaknuo je pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja, Wess Mitchell, u jučerašnjem govoru pred Vijećem za vanjske poslove u američkom Senatu.

Također je naglasio kako bi SAD mogao blokirati dostavu F-35 vojnih zrakoplova. "Na temelju postojećih pravnih osnova možemo zaustaviti transfer u određenim slučajevima, uključujući u slučaju zabrinutosti za nacionalnu sigurnost", rekao je.

Dakle, pitanje se postavlja - F-35 ili S-400? Čini se kako Turskoj neće biti dozvoljeno da ima oboje. Ovo će sada biti jedan od prvih većih izazova za turskog predsjednika Erdogana u njegovom novom, znatno moćnijem, predsjedničkom mandatu.