Američki predsjednik ozbiljno shvatio prijetnje Erdogana o invaziji na Siriju

EU i Ukrajina, međunarodne sankcije, Objava Bijele kuće, Barack Obama, Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, Rusija, sankcija protiv Rusije, Banka Rusija, Rusija, Pitanje Krima, ukrajina, Barack Obama, Rusija, Sjedinjene Države, ekonomske sankcije, na ukrajinski teritorij, krši međunarodni zakon, ukrajina, Barack Obama, ISIS , Barac Obama, Sirija, Erdogan, Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, Turska
Prema riječima autora teksta, dopisnika s Bliskog istoka Patrika Kokberna, rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. veljače u kome je poginulo 28 ljudi, Turska prijeti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde.

Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.

Američki predsjednik svjestan je sa kojom lakoćom SAD, ili bilo koja druga strana sila koja interveniše u Siriji, Iraku ili Avganistanu, mogu da budu uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocijenio je Kokbern.

- Turci i Saudijci uvijek pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne namjeravaju da pokrenu vojnu intervenciju velikih razmjera - rekao je za "Independent" jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.

SAD znaju da bi eventualna vojna akcija Turske u Siriji bila prevashodno usmjerena na sirijske Kurde i borce iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) koji su bili najpouzdaniji saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Obama je tijekom razgovora sa Erdoganom navodno rekao da YPG ne treba da koristi pobjede sirijske vojske na sjeveru zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih zračnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.

Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za YPG, zarobile su važnu bazu ISIL-a u Šadadeu, uz pomoć zračnih udara SAD.

Postoji i drugi razlog zbog koga SAD neće da odustanu od vojne alijanse sa sirijskim Kurdima, kaže autor teksta.

- Prije više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne namjeravaju da zatvore svoju granicu sa Sirijom za teroriste ISIL-a i druge džihadiste sa svoje sjeverne, turske strane. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa južne strane, uz pomoć sirijskih Kurda - kazao je bivši diplomata.

Kako navodi "Independent", upravo taj plan je sada blizu realizacije.

Agencije