FOTO/VIDEO  Američka vojna tehnologija u iranskim rukama

bezpilotna letjelica, iran, SAD
U prosincu 2011. iranske snage su zarobile američku izviđačku bespilotnu letjelicu RQ-170 Sentinel na istoku zemlje. Iz SAD-u su tada potvrdili kako je jedna njihova letjelica izgubljena ističući kako je vjerojatno zalutala preko afganistanske granice.

Iran je tada uspio zarobiti američku letjelicu neoštećenu što im je dalo dobru priliku da je detaljno istraže. Kasnije su najavili kako će na temelju američke tehnologije izgraditi kopiju te kako će u drugoj polovici 2014. biti izvedeni i prvi probni letovi. Upravo to su i učinili - iranski general Amir Ali Hajizade rekao je jučer u razgovoru za državne medije: "Obećali smo kako će letjelica izrađena po modelu RQ-170 letjeti u drugoj polovici ove godine, to smo i učinili. Video snimka leta biti će objavljena uskoro".

Amerikancima svakako nije drago da je njihova tehnologija, koju se posebno čuva, dospjela u iranske ruke te da su Iranci uspjeli njihov dron rastaviti, detaljno istražiti i sastaviti novi po istom modelu. S obavljenim poslom je, prenose iranski mediji, poprilično zadovoljan i lider Irana, ajatolah Ali Hamnei, koji je izjavio vidjevši repliku: "Danas je vrlo sladak i nezaboravan dan za mene".

Iranski vojni stručnjaci poručili su kako su otkrili vrlo vrijednu tehnologiju unutar letjelice te kako će istu od sada koristiti i u domaćoj obrambenoj industriji.

Replika američke letjelice predstavljena je u Iranu u svibnju ove godine, no tada još nije bila u funkcionalnom stanju. Iz SAD-a su nakon toga poručili kako ne vjeruju da su Iranci uspjeli dešifrirati svu tehnologiju unutar letjelice zbog ugrađene sigurnosne zaštite. No, vijest da replika sada i leti potvrđuje iranske tvrdnje da je američka tehnologija uspješno odgonetnuta.

Govora je bilo i kako su Iranci na zarobljenoj letjelici pronašli pojedine važne obavještajne podatke koji su bili snimljeni u memoriji same letjelice.

izvor: Reuters / IRNA / RT