Američka sveučilišta najbolja na svijetu, BiH nema ni na širem popisu

školovanje, fakultet, lista fakulteta, sveučilište

Oxford University proglašen je najboljim sveučilištem već četvrtu godinu zaredom na jednoj međunarodnoj listi, javlja BBC. Na drugom mjestu nalazi se američki California Institute of Tehnology, dok je na trećem Cambridge.

Rezultati su to godišnje rang liste Times Higer Educationa, jedne od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta. I dalje najviše najboljih sveučilišta dolazi iz SAD – od prvih deset iz SAD-a ih je sedam, a među prvih 200, iz SAD-a ih je 60.

I azijski fakulteti postaju sve bolji, a Kina i Japan nastavljaju biti visoko rangirani. Na ovogodišnjoj listi najviše su se na listi “popela” iranska sveučilišta.

Među prvih deset nalaze se sljedeća sveučilišta: 1. Oxford, 2. California Institute of Technology, 3. Cambridge, 4. Stanford, 5. Massachusetts Institute of Technology, 6. Princeton, 7. Harvard, 8. Yale, 9. Chicago te 10. Imperial College London. Od hrvatskih sveučilišta najbolje se pozicioniralo splitsko, koje se nalazi u rangu od 600 do 800, dok se Sveučilište u Zagrebu nalazi iznad prvih 1000 sveučilišta.

Na listi se nalazi 1300 sveučilišta iz 92 zemlje, a rangiranje se temelji na nekoliko različitih kriterija kao što je kvaliteta podučavanja, broj i kvaliteta istraživanja te citiranost istraživanja. U analizi rang liste stoji kako su britanski “zlatni trokut” – Oxford, Cambridge i londonsko sveučilište i dalje uspješni, no da drugim fakultetima iz ove zemlje opada kvaliteta, dok se u Europi njemački fakulteti uspinju na rang listi. Tako je broj britanskih fakulteta u prvih 200, od 2016. godine pao s 34 na 28, dok se broj njemačkih povećao s tri na 23. Iz Times Higher Educationa kažu da bi ovaj uspjeh mogao biti rezultat većeg ulaganja u obrazovanje u Njemačkoj, a prenosi Index.