Amazona u plamenu: Aktivno tisuće požara, stanovnici Sao Paula bili u mraku zbog dima

svijet, požari, aktivni požari, amazona, amazona, Čelnici skupine G7, summit G7, požar u Amazoni, svijet

Prema podacima koje su sakupili sateliti Nacionalnog instituta za istraživanje svemira, Amazon je ove godine zahvatilo 83 posto požara više nego tijekom 2018. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=oy3KEZ8Ou9c

Podaci su izneseni u jeku skandala zbog otkaza koji je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro dao čelniku instituta, a zbog kontroverznih informacija o sječi šume. Bolsonaro negira svaku odgovornost i smatra da je sve u ravni s očekivanjima.

Kako prenosi BBC, dim požara zamračio je dnevno svjetlo stanovnicima Sao Paula u ponedjeljak. Konteksta radi, požar koji je uzrokovao mrak usred dana bio je na udaljenosti 2.700 kilometara od grada.

Mnogi smatraju da je Amazon najveći prirodni alat u borbi protiv globalnog zagrijavanja, jer svojom veličinom globalno utječe na smanjenje količine ugljikova dioksida u atmosferi.

Kritičari smatraju da je za povećan broj požara kriv predsjednik Bolsonaro zbog, kako se navodi, njegovog odobravanja prekomjerne sječe šume.

S druge strane, američka NASA javlja kako podaci njihovih satelita ne registriraju prekomjernu požarnu aktivnost. Konkretno, broj požara je prosječno povećan u regijama Amazonas i Rondonia, dok je smanjen u Mato Grossu i Pari.

To ne mijenja činjenicu kako je od početka godine u Amazonu registrirano 72.000 požara, što predstavlja najveći broj od 2013. godine. Poređenja radi, 2018. godine zabilježeno je 40.000 požara.

(klik.ba)