Altmaier: Njemačka želi Crnu Goru u Europskoj uniji

Peter Altmaier, Europska unija, njemački ministar, Crna Gora zemlja

Njemačka želi da Crna Gora postane članica Europske unije, kazao je njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier i dodao kako Crna Gora dobro napreduje zahvaljujući Vladi koja veoma ozbiljno i s velikim angažmanom radi na tome.

 Altmaier je s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u utorak u Podgorici zaključio da dvije zemlje njeguju otvorene prijateljske odnose bez otvorenih pitanja i da je suradnja naročito uznapredovala nakon prošlogodišnjeg službenog posjeta premijera Markovića SR Njemačkoj i njegovog sastanka sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

 Sve to, kako su naveli sugovornici, predstavlja odličnu osnovu za konkretne korake na daljnjem snaženju ekonomske suradnje.

 Zahvalivši se njemačkoj državi i narodu na podršci Crnoj Gori tijekom procesa integracije u NATO te u crnogorskoj europskoj integraciji, Marković je ocijenio da se Crna Gora, tijekom protekle nešto više od dvije godine članstva u NATO-u, pokazala kao pouzdana saveznica koja odgovorno provodi obveze koje proističu iz članstva.

 Ministar Altmaier je kazao kako Njemačka cijeni lidersku poziciju Crne Gore u procesu europskih integracija i reformi koje je provela i pritom potvrdio daljnju podršku njezinoj europskoj agendi.

 "Mi želimo da Crna Gora postane članica Europske unije. Podržavamo i podržavat ćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da vlada vaše zemlje veoma ozbiljno i s velikim angažmanom radi na stvaranju uvjeta za pristup Europskoj uniji", kazao je njemački ministar, objavila je Vlada Crne Gore.