Albanija se tresla cijelu noć: Dosad je nađeno 23 mrtvih

Albanija, potres

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru koji je jučer rano ujutro pogodio Albaniju oštetio je kuće, a stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama.

Poginule su najmanje 23 osobe, među kojima ima i djece. Prema podacima koje objavljuju lokalni mediji, ozlijeđenih je više od 650. Među žrtvama nema Hrvata, piše index.hr.

Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane na deset kilometara dubine.

Nakon tog snažnog potresa, još je nekoliko njih pogodilo je Albaniju. Potresi su pogađali ovo područje do kasnih večernjih sati.

Svojim tijelom spasila unuka

Djelatnici Hitne pomoći ispričali su lokalnim medijima da je jedan muškarac u pedesetim godinama života poginuo dok je tijekom potresa skočio sa zgrade. Drugi su većinom poginuli prilikom urušavanja objekata u gradu Drač i naselju Thumane. Jedna od žrtava bila je starija žena koja je spasila svog unuka štiteći ga svojim tijelom.

Fabio Hasani iz Tirane rekao je da je potres trajao oko minutu, piše DW.

"Probudio sam se, zbunjen, osjećao sam da se krevet pomiče. Tada sam shvatio da se sve trese, i zidovi", rekao je.

Marjana Gjoka, stanovnica Thumanea spavala je u svom stanu na četvrtom katu stambene zgrade kada se dogodio potres. S njom su u stanu bile i četiri druge osobe; uključujući i njezinu mladu nećakinju.

"Krov nam se srušio nad glavom i stvarno ne znam kako smo uspjeli pobjeći. Bog nam je pomogao", ispričala je 48-godišnja Gjoka.

Neidentificirani muškarac rekao je lokalnoj televiziji da su njegova kći i nećakinja ostale zarobljene u ruševinama stambene zgrade.

"Razgovarao sam s kćeri i nećakinjom preko telefona. Rekle su da su dobro i da čekaju spasioce. Nisam mogao dobiti suprugu. Bilo je tamo i drugih obitelji, ali nisam uspio s njima razgovarati", rekao je muškarac.

Identificirano 14 žrtava

Za sada je identificirano 14 žrtava: Selvie Lala (74), Erisa Cara (25), Arjela Lala (5), Kristi Reçi (25), Erjola Boshku (25), Sadik Qato (80), Amelja Lala (10), Sahate Lala (50), Bajram Hajdarmataj, Plator Zeneli, Bukurie Leka, Sardi Çukoa, Isa Abazi i Shemsi Abazi.

No, u cijelom ovom tragičnom događaju pojavila se i jedna pozitivna priča. Ginekologinja Anike Dokle na svojem je Facebook profilu objavila snimku blizanaca koji su rođeni samo 20 minuta nakon potresa.

https://www.facebook.com/adokle/videos/10221651127566673/

“Blizanci su rođeni 20 minuta nakon potresa. Ovaj prizor je najbolji simbol života. Ne mogu to ni opisati!“, napisala je.