Al-Jazeera objavila tekst poruke Osame bin Ladena

tv, Afganistan, osama bin laden
Moja poruka se odnosi na razloge koji stoje iza prijetnje vašoj sigurnosti i otmice vaših sinova. Uzimanje vaših stručnjaka za taoce u Nigeru, koji su bili pod zaštitom vaših agenata, uslijedilo je nakon reakcija na vaše nepravde prema našem muslimanskom narodu", kazao je Bin Laden.

"Kako shvatiti da učestvujete u okupaciji naše zemlje, da se udružujete s Amerikancima da biste ubijali našu djecu i naše žene, a hoćete da živite u sigurnosti i miru?"

"Kako shvatiti da se miješate u poslove muslimana na sjeveru i zapadu Afrike, da izdržavate svoje agente na naš trošak, da uzimate puno od našeg bogatstva u sumnjivim transakcijama dok naš narod pati u bijedi i siromaštvu?"

"Ako smatrate da je vašo pravo zabraniti slobodnim ženama da nose maramu, nije li naše pravo da natjeramo vaše osvajače da odu odrubljujući im glavu?" - navodi vođa Al-Qaide, a prenosi AFP.

"Jednadžba je jednostavna i jasna. Kao što vi ubijate - i vas ubijaju. Kao što uzimate zarobljenike - i vi postajete taoci. Kao što dovodite u opasnost našu sigurnost, i mi dovodimo u opasnost vašu sigurnost, a onaj ko je počeo najnepravedniji je".

"Jedini način da sačuvate sigurnost je da prekinete s nepravdama prema našem narodu i povučete se iz prokletog Bushovog rata u Afganistanu. Vrijeme je da prestane direktna i indirektna kolonizacija."

"Morate izvući zaključke o stanju u koje je potonula Amerika zbog ovog nepravednog rata koji samo što nije propao na svim važnim frontovima i koji će se uskoro premjestiti s one strane Atlantika", zaključuje u poruci vođa Al-Qaide Osama bin Laden.

fena