Agencija UN-a za izbjeglice: Rekordne tamne brojke

emigranti
Od početka godine više od 207.000 migranata pokušalo je prijeći Sredozemno more, skoro triput više od prethodnog rekorda iz 2011. kad je 70.000 migranata pobjeglo iz svoje zemlje tijekom arapskog proljeća

Najmanje 3419 ilegalnih migranata izgubilo je život na Sredozemnom moru od siječnja pa je taj prijelaz postao »najsmrtonosnija ruta na svijetu«, objavila je u srijedu agencija UN-a za izbjeglice.

Od početka godine više od 207.000 migranata pokušalo je prijeći Sredozemno more, skoro triput više od prethodnog rekorda iz 2011. kad je 70.000 migranata pobjeglo iz svoje zemlje tijekom arapskog proljeća.

»Te brojke predstavljaju novu fazu kojoj prisustvujemo ove godine. Suočavamo se s rastom sukoba i Europa je time izravno pogođena«, izjavio je Adrian Edwards, glasnogovornik UNHCR-a.

Sa sukobima na jugu (Libija), istoku (Ukrajina) i jugoistoku (Sirija/Irak), Europa trenutno doživljava najveći broj dolazaka morskim putem.

Gotovo 80 posto migranata kreće s libijske obale u pravcu Italije ili Malte.

Većina tih migranata pristiglih u Italiju ove godine su Sirijci (60.051) - u njihovoj zemlji bjesni građanski rat već više od tri i pol godine - te Eritrejci (34.561), koji bježe od brutalne represije vlasti, doživotne vojne službe i prisilnog rada.

Hina