50.000 Rusa na moskovskim ulicama protiv okupacije Krima

Rusija, moskva, protesti, na Crvenom trgu, ukrajina, Pitanje Krima

"Ne dirajte Ukrajinu"

Novinar France pressea broj prosvjednika procijenio je na 50.000, a policija tvrdi da ih je 3000.

Oko 50.000 Rusa prosvjedovalo je u subotu na poziv oporbenih grupa na moskovskom Puškinovom trgu u Moskvi protiv okupacije Krima i politike koju provodi Kremlj, dok su se istodobno na drugome kraju grada, na Crvenom trgu za politiku službene Moskve zalagale proruski orijentirane grupe.

"Za vašu i našu slobodu", moglo se pročitati na velikom transparentu što su ga istaknuli prosvjednici koji su se s Puškinova trga uputili prema aveniji Saharov. Novinar France pressea broj prosvjednika procijenio je na 50.000, a policija tvrdi da ih je 3000.

"Ne dirajte Ukrajinu", i "Ne ratu", moglo se vidjeti na drugim transparentima koje su nosili prosvjednici svih dobnih skupina ističući ruske i ukrajinske zastave.

"Mislim da je Krim ukrajinski, a unatoč tomu što ondje živi većinsko rusko stanovništvo svoje bi probleme trebali riješiti s vlastitom državom, jer Rusija s tim nema ništa", rekla je 71-godišnja prosvjednica dodavši kako smatra da je riječ o "okupaciji, o ratu, što je neprihvatljivo za jednu civiliziranu državu".

Istodobno se na poziv proruski orijentiranih grupa koje podupiru politiku Vladimira Putina, u blizini Trga revolucije i Kremlja, prema procjeni policije okupilo oko 15.000 ljudi.

Hina