FOTO/VIDEO  40 zračnih napada u 48 sati

F-16, Američki ministar obrane, Chuck Hagel, Tomasz Siemoniak, SAD, Poljska, ukrajina, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, američke zračne operacije, Turska, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, kurdski borci, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, kurdi, Kobani, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Sirija, irak, MORH, Saab JAS 39 Gripen, F-16, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, F-16 lovci, Sirijski rat, iračke snage
Američki zračni napadi na položaje ISIL u Kobaniju i oko grada i dalje su vrlo intenzivni te se situacija po Kurde poboljšava, mada iz američke vojske ističu kako je stanje i dalje nepredvidljivo. SAD su operaciji protiv ISIL-a jučer dali i službeno ime, "Apsolutna odlučnost", a iz Pentagona navode kako je tijekom zadnjih 48 sati izvedeno oko 40 zračnih napada. U usporedbi s prošlim tjednom, ovo je povećanje od oko 4 puta.

Iz SAD-a ističu kako su u zračnim napadima ubili stotine pripadnika ISIL-a. Otpor Kurda pokazao se ključnim - spriječili su pad grada u inicijalnom napadu ISIL-a i dočekali su intenzivnije američke zračne napade. Prema zadnjim informacijama ISIL trenutačno kontrolira jednu trećinu grada, dok je prije 2 dana držao polovicu. Žestoke ulične borbe i dalje se vode, no postaje očito da se situacija počela okretati u korist kurdskih boraca.I dalje je aktualno "tursko pitanje" - naime, Turska se oglušila na brojne američke zahtjeve da pomogne oko situacije u Kobaniju te su čak djelovali krajnje kontraproduktivno pokrećući zračne napade na položaje kurdskih PKK boraca i držeći granicu zatvorenom kako Kurdima ne bi mogla stići pomoć.

Nadalje, za vrijeme jučerašnjeg sastanka najviših vojnih dužnosnika zemalja članica tzv. anti-ISIL koalicije u Washingtonu, Turska nije poslala svog najvišeg generala što je također još jedna naznaka sve dubljeg raskoraka u stavovima Turske i SAD-a po pitanju situacije u Siriji. Vlasti u Ankari na čelu s predsjednikom Erdoganom ne kriju razloge ovog neslaganja - Erdogan je istaknuo kako će Turska intervenirati u Siriji samo ukoliko cilj bude rušenje predsjednika Bashara al-Assada.

Turska je predložila uspostavu zone zabrane leta u Siriji, a njen prijedlog je za sada zdušno podržala Francuska, no američko stajalište još uvijek je ambivalentno .

Jučer se po tom pitanju oglasila i Sirija - vlasti u Damasku ističu kako bi takav potez predstavljao "drsko kršenje UN Povelje i međunarodni zakon" te ga u potpunosti odbacuju.