17 sudaca nakon 15 godina donosi presudu u tužbi za genocid

Haag, ratko mladić, tužba, tužba protiv Srbije, tužba za genocid, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ)
...bilo je razdoblja kad se činilo da se tužba pred Međunarodnim sudom pravde bavi nečim dalekim iz prošlosti, ne toliko više bitnim za međunarodnu politiku i javnost.

No danas nije tako jer dok suci u Haagu budu čitali presudu o tome je li bilo genocida u Domovinskom ratu i je li skrivena ruka Beograda odgovorna za planiranje i provođenje tog eventualnog genocida, sličan rat ponovno se vodi na području Europe, u Ukrajini, gdje mnogi u zločinima vide skrivenu ruku Moskve, a ugledni međunarodni mediji poput Guardiana ovih dana objavljuju komentare poput onoga u kome povjesničar Timothy Garton Ash zaključuje: "Vladimir Putin je Slobodan Milošević bivšeg SSSR-a: jednako zao, samo veći".

Iako nikakve sporedne činjenice osim onih iz spora ne utječu na suce i iako ICJ nikad nije osudio neku državu za genocid, nesporno je da u ovakvom međunarodnom i političkom kontekstu danas u 10 sati 17 sudaca (dva su ad hoc suci Hrvatske i Srbije)Međunarodnog suda pravde u Haagu počinju čitati presudu o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid u Domovinskom ratu 1991.-1995. te protutužbi Srbije protiv Hrvatske u kojoj se tvrdi da je genocid počinjen nad hrvatskim Srbima u Oluji.

Dan uoči presude ni iz hrvatskog ni iz srpskog pravnog tima nisu se mogle čuti nikakve prognoze jer bi sve bile čista nagađanja, a ozbiljni pravnici u oba tima ne žele se baviti nagađanjima. Može se samo pretpostaviti da će presuda biti donesena većinom glasova sudaca, a ne jednoglasno te da će biti izdvojenih mišljenja pojedinih sudaca koji su o nekim detaljima iz tužbe zaključivali drukčije od većine ostalih sudaca.

VECERNJI LIST