Stižu nam valovi vrućine, peći ćemo jaja na asfaltu!

vrućina, vrućina, sunce, ljeto, vrućina, vrućina, preživljavanje, oprez, voda, vrućina, vremenska prognoza, suša, požari, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućina, ljeto, kolovoz, voda, stres, mršavljenje, vrijeme, ljeto, vrućine, boce, voda, bakterija, zoran vakula, ljeto, prognoza, vremenska prognoza, sparina, tuča, vrijeme, vrućina, vrijeme, prognoza, vrućine, ljetna vrućina, vrućina, vrućina, toplotni udar, bura, voda, zdravlje, vrućina, ljetna vrućina, kolaps, ljetna vrućina, paklene vrućine, vrućine, vrućina, crveni meteoalarm, toplotni udar, vrućina, ljetna vrućina, zaštita, ljetna vrućina, paklene vrućine, ljeto, toplotni udar, toplo vrijeme, vrućina, ljetna vrućina, voda, izreka, vrućina, vremenska prognoza, voda, boca, plastična boca, vrućina, ljetna vrućina, BIH, oprez, toplotni udar, vrućina, toplinski udar, Hercegovina, vrućine, paklene vrućine, radnici, vrućina, ljetna vrućina, BIH, meteoalarm, europa, BIH, vrućina, oprez, ljetne temperature, visoke
Amerikanci tako tvrde da ćemo i te kako zapamtiti ljeto 2015., da će u našem dijelu Europe biti najtoplije na kontinentu, s velikom vrućinom i sušom.

Oni u tim predviđanjima idu i dalje, pa je čak i meteorolog Tyler Ross objavio da će sredinu ljeta obilježiti valovi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluotoka, jugoistok Europe te krajeve uz Crno more.

Blago Škotima

Dugo toplo ljeto trebalo bi biti na većem dijelu Sredozemlja, od Španjolske, preko juga Francuske do Italije. Za razliku od toga, većih vrućina ne bi trebalo biti na zapadu Španjolske i u Portugalu, gdje se očekuje i kišovito ljeto.

Isto tako, kišovito ljeto se može očekivati na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte ciklone i fronte, a učestale grmljavinske oluje se prognoziraju za dio srednje Europe te posebno istočne Europe u Poljskoj, Bjelorusiji...


Meteorolozi tvrde i da bi veće i dugotrajnije vrućine trebale izostati i nad zapadnom Europom, pa bi tako u Irskoj i Škotskoj ljeto moglo biti i hladnije od prosjeka.

Svibanjski uvod

Treba li vjerovati Amerikancima? Oni su prije godinu dana objavili i točno predvidjeli preciznu prognozu za kišno ljeto 2014. u našim krajevima, no isto tako predvidjeli su i izrazito kišno proljeće ove godine što se nije dogodilo.

U svakom slučaju, ljeto nam je stiglo, a ono preuranjeno s temperaturama iznad 30 stupnjeva već je došlo i na početku svibnja.

Valja stoga pričekati što će se od američkih najava obistiniti i bez obzira na njihove najave pripremiti se za ljeto, netko u hladovinu, netko u more, a netko pod klima-uređaj...

Crometeo sumnjičav

Crometeo kako kažu ne stoji iza ovakve sezonske prognoze. "Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza" - kaže Rade Popadić.

DHMZ: Saznat ćete sve ovih dana

U Državnom hidrometeorološkom zavodu još nisu izradili prognozu za ljeto, kaže nam dr. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za analize i vremenske prognoze, navodeći kako se radije priklanjaju europskim prognostičkim modelima.

Detaljnu ljetnu prognozu napravit će ovih dana i ona će biti dostupna javnosti - kazala nam je dr. Tutiš.

PIŠE: OJDANA KOHAREVIĆ, Slobodna Dalmacija