Stižu iznadprosječne vrućine: Hoće li ovo ljeto biti 'pakleno'?

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula

...i po srednjoj sezonskoj temperaturi zraka i po ukupnoj količini oborine, one za svibanj nisu sasvim opravdale očekivanja, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a. Hoće li se slično dogoditi i s prognozama za ljeto i njegove pojedine mjesece? O tome, kao i o agrometeorološkoj prognozi, najnovijim prognozama za nautičare, te posebice o obalnim upozorenjima...

Svibanj - "normalan"?

Premda će prema službenim ocjenama klimatologa DHMZ-a, koje će se objaviti sljedećih dana, kada završe analize svih podataka, svibanj u većini Hrvatske vjerojatno dobiti ocjenu „normalan" zbog srednje mjesečne temperature zraka u usporedbi s onom iz razdoblja 1961-1990., i premda smo ponegdje imali i vruće dane, sa svibnjem će vjerojatno malo tko biti sasvim zadovoljan. Osim što je srednja mjesečna temperatura zraka u većini Hrvatske bila niža od prosječne iz novijeg klimatološkog razdoblja, od 1981. do 2010. godine, u Kninu, primjerice, čak i od ranijeg - hladnijeg razdoblja, i oborina je ponegdje bilo više nego je uobičajeno, osobito na gospićkom području, te zadarskome i dubrovačkome.

Proljeće

To je pridonijelo i kišovitijem cijelom proljeću u tim dijelovima Hrvatske, dočim je u većini drugih područja ono bilo „normalno" prema ukupnoj sezonskoj količini oborine, u Rijeci čak i „sušno". Prema srednjoj sezonskoj temperaturi pak, manje zbog svibnja, a zamjetno više zbog ožujka i napose travnja ovogodišnje će proljeće u većini Hrvatske zaslužiti klimatološku ocjenu „toplo" i „vrlo toplo" u usporedbi sa starijom klimatologijom, a u Dubrovniku, primjerice, „vrlo toplo" čak i u odnosu na noviju klimatologiju. Slaba je to utjeha poljoprivrednicima i posebice voćarima, kojima je mraz, iako najavljen i tjedan dana unaprijed - prouzročio veliku štetu.

Siječanj-svibanj

I srednja temperatura zraka prvih pet mjeseci ove godine u većini je Hrvatske visoka kao rijetko kada u povijesti mjerenja. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru viša je bila samo 2007., 2014. i 2001. godine, slično i na splitskome Marjanu, osim što je ondje na 3. mjestu prvi dio 2002. godine. U Rijeci je ovo 5. najtoplije razdoblje siječanj-svibanj od početaka mjerenja 1948. godine, na Zavižanu 6. najtoplije, a na zagrebačkome Griču, gdje podaci za prve mjesece godine postoje od 1862. - 11. najtoplije.

Lipanj - studeni

Topline neće nedostajati ni sljedećih dana, tjedana i mjeseci. Štoviše, i najnovije dugoročne prognoze stručnjaka DHMZ-a potvrđuju one starije - vrlo je velika vjerojatnost iznadprosječne srednje temperature zraka i cijeloga ljeta, razdoblja lipanj-kolovoz, i svakog od pojedinih mjeseci. No, već prognoza za jesen, razdoblje rujan-studeni, upućuje na značajno manje odstupanje od prosječne sezonske temperature zraka. Koliko će i kada pritom biti vrućih dana, i posebice toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje, trenutačno je odviše rano prognozirati. Do kraja ovoga tjedna vrućine neće biti, ali već u sljedećem bi se tjednu ponegdje mogao dogoditi vrući dan, onaj s najvišom temperaturom 30 °C i višom. Pritom će i dalje biti povremene kiše, često u obliku pljuskova, koje će ponegdje pratiti i grmljavina, osobito u ovome tjednu.

PROGNOZA ZA NAUTIČARE

A u Regionalnom dnevniku će se od prvog lipanjskog četvrtka do posljednjeg rujanskog emitirati i posebna prognoza za nautičare, za tjedan dana unaprijed, s osobitim naglaskom na vjetar i valove do kraja nedjelje, koju će pripremati prognostičari PMC DHMZ-a iz Rijeke i Splita, i u kojoj će se osim mnogobrojnih zanimljivosti koje će pripremati meteorolozi, moći vidjeti i animacija prognostičkih polja vjetra i oborine za 3 dijela Jadrana za tekući dan i sljedeća dva.

OBALNA UPOZORENJA

A od danas službeno za hrvatski dio Jadrana postoje i obalna upozorenja u sustavu MeteoAlarm, koja će svakodnevno pripremati prognostičari PMC DHMZ-a, nacionalnog autoriteta za pomorsku meteorologiju. Premda će to neki, nadam se i dalje samo rijetki - vjerojatno shvatiti kao bezrazložno uzbunjivanje javnosti, cilj je sasvim suprotan - informiranje o mogućem opasnom vremenu te preporuka da se planirane aktivnosti na moru prilagode vremenskim uvjetima.

Kao i kod dosadašnjih upozorenja na opasne vremenske pojave, stupanj opasnosti od vjetra prikazivat će se bojama područja:

- zeleno - nema upozorenja;

- žuto - najniža opasnost, relativno često jer prema statistici, govoto svaki treći dan puše neki jaki vjetar. To je upozorenje namijenjeno prije svega brodicama i neiskusnijim pomorcima-jedriličarima, kakvi su česti tijekom ljeta;

- narančasto - vjetar, često olujni, može biti opasan i za veća plovila, pri čemu su mogući i poremećaji u pomorskom prometu, osobito katamaranskom. Preporučuje se pratiti putne informacije HAK-a;

- crveno - najviši stupanj upozorenja - najveća opasnost, čak i za zdravlje, uključujući čak i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Relativno je visok rizik od štete za obalnu infrastrukturu, primjerice kod ekstremnog orkanskoga juga. Putovanje morem najbolje je odgoditi - prilagoditi se vremenskim uvjetima te i dalje pratiti upozorenja DHMZ-a i izvještaje HAK-a.

Naravno, i dalje će se redovito, više puta dnevno, objavljivati uobičajene pomorske prognoze na hrvatskom i još 3 strana jezika. Neka od njih svakodnevno se objavljuju i na medijskim platformama HRT-a, posebice na radiju, teletekstu i internetu.

O svim ovim mogućnostima vremenske prognoze, i njezine dobrobiti za svakodnevni život, stariji su meteorolozi mogli samo maštati... A možda i današnja mašta uskoro postane stvarnost... Vremena se mijenjaju, a i ljudi i tehnologije...

24sata.hr