Šokantno: Pozadinske igre zauvijek će nam uništiti dolinu Neretve

dolina neretve
Termoelektrana na ugljen od 800 MW, čiju gradnju u svom dvorištu podržava Grad Ploče, dnevno bi izgarala čak 6400 tona ugljena. Za nesuđenu termoelektranu Plomin C od 500 MW tvrdilo se da će dovesti do 17 smrti na godinu zbog onečišćenja pa se može samo zamisliti kakve bi "crne brojke" mogla izazvati pločanska termoelektrana kad je u pitanju ljudsko zdravlje, turizam Makarske rivijere i uopće mjesto najintenzivnije proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Usto, datumi pokretanja inicijative za termoelektranu u luci u Pločama, poklapaju se s inicijativom za gradnju termoelektrane na ugljen za potrebe tvornice Aluminij d.d. u Mostaru. Ispada da dolini Neretve ne gine velik zagađivački pogon.

- Potpuno nam je neprihvatljivo da se termoelektrana na ugljen gradi u Pločama. Zbog takvih razmjera i takvog energenta, smatramo da se to ne tiče samo Ploča nego i svih ostalih mjesta u dolini Neretve - kaže Božo Petrov, mladi gradonačelnik Metkovića iz koalicije MOST. Njegova kolegica Ana Musa, vijećnica u županijskoj skupštini, još je izravnija.

- Apsolutno se slažem s tvrdnjom da se tako visoki dimnjaci grade kako bi se broj eventualnih žrtava termoelektrane raspršio po što većoj površini i onda utopio u statistikama umrlih. U Plominu imate dimnjak koji je visok 340 metara i upravo je to najviša građevina u Hrvatskoj - kaže ona.

24sata.hr