Šestorka će dobiti blaže kazne

Hrvatska šestorka u Haagu
... biti blaža nego nepravomoćna kojom su dobili 111 godina zatvora, iako je tužiteljstvo tražilo drastično veće zatvorske kazne od dobijenih prvostupanjskom presudom, prenijela je Hina.

Na pitanje smatra li da Haaški tribunal (ICTY) može donijeti blažu odluku radi postizanja boljih odnosa i pomirenja u regiji, Scott, koji uz Douglasa Stringera zastupa optužnicu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, odgovorio je potvrdno, ali i pojasnio da je tužiteljstvo zatražilo veće kazne jer se radi o vodstvu bivše Herceg Bosne.

Prvostupanjskom presudom 2013. su nekadašnji predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, načelnici Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić i predstojnik Odjela za razmjenu zatočenika Berislav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u navodnom udruženom zločinačkom pothvatu. U UZP-u su prema prvostupanjskoj presudi ICTY-ja sudjelovali i pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko.

Tužitelj Scott je pojasnio da su za šestorku zatražene drastično veće zatvorske kazne jer se radi o političkom i vojnom vodstvu bivše Herceg Bosne "pod čijim nadležnostima su se dogodili strašni zločini i nakon čijih uputa su ljudi strašno patili".

"Mislim da je prvostupanjska presuda bila niska u odnosu na ozbiljnost kaznenih djela", rekao je američki tužitelj pri ICTY-ju za portal Klix.

On je uvjeren kako presuda neće promijeniti razmišljanja bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Ne vjerujem da presuda u tom smislu može nešto promijeniti. Legitimno je doživljavati Herceg Bosnu kao dio jednog područja, na jedan ili drugi način. Ali nije legitimno ispunjavati bilo kakve ciljeve ubijanjem, silovanjem, mučenjem", dodao je haaški tužitelj.

Haaški sud donijet će drugostupanjsku presudu 29. studenoga ove godine. Na presudu koja je u ovom predmetu donesena 29. svibnja 2013. sve strane su uložile žalbu.