Sarajevo plaćalo ratne zločince, a Kuburu su postavili na fakultet

Dario Kordić, radovan karadžić, ratko mladić, ratni zločinac, Sarajevo
Radovana Karadžića, Rasima Delića, Amira Kubure, Vahida Alagića. Ironija je da godinama porezni obveznici plaćaju financiranje obrana ljudi koji su bili na čelu jedne od triju strana u proteklom ratu, a u velikom broju slučajeva se radi o ljudima koji su izravno ratovali i odgovorni su za zločine nad pripadnicima njihova naroda, piše Večernji list.

Šutnja stranaca

U Federaciji BiH su financirani osumnjičeni Bošnjaci za ratne zločine, a u RS-u srpski. Hrvatske, pak, nije nitko financirao. Tako je Vlada Sarajevske županije financirala obranu haaških optuženika, Federacija je davala jamstva da se na slobodu puštaju osobe koje su tražile srbijanske vlasti zbog ratnih zločina raspisivanjem međunarodnih tjeralica. Tijekom 2011. godine vlasti Republike Srpske izdvojile su 100.000 maraka za obranu generala Ratka Mladića optuženog i za masovne zločine koje su srpske postrojbe počinile u istočnoj Bosni 1995. godine. Taj se potez sjetio kritizirati visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko usporedivši to s eventualnom odlukom austrijskih vlasti da nekom nacističkom ratnom zločincu financijski pomognu za njegovu obranu. Pri tome je ocijenio kako su vlasti RS-a ponizile i žrtve u Srebrenici. No, međunarodna zajednica uopće nije reagirala kada je bivši bošnjački član BiH Predsjedništva Haris Silajdžić u svome uredu primio bivšeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH Rasima Delića nakon što je pred Haaškim sudom osuđen na trogodišnju kaznu zatvora.

Prijam u Predsjedništvu

Time su čak narušeni i uvjeti za njegovo puštanje, no sud nije reagirao. Nekoliko ‘incidenata' dogodilo se kada su vlasti Sarajevske županije odlučile uplatiti velike iznose jamčevina za bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i generala Armije BiH Jovana Divjaka. Naime, kada su privremeno pritvoreni u Londonu odnosno Beču, vlasti Sarajevske županije su izdvojile pozamašne novčane iznose. Na izvanrednoj sjednici, Vlada SŽ je osigurala sredstva u svrhu davanja jamstava za obranu sa slobode umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka kojeg je, prema srbijanskoj međunarodnoj tjeralici, privela austrijska policija nakon čega mu je Sud u Beču odredio ekstradicijski pritvor. Uz to, sarajevske županijske vlasti su imenovale osuđenika Kuburu u Upravni odbor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Večernji list