S plaža u "kapute": Glavnina kiše tek stiže, hladno i u novom tjednu!

Dubrovnik
gradovi uz obalu i srednjodalmatinski otoci bili pod priličnom debelim snježnim pokrivačem. Kako se nalazimo u sredini svibnja, snijega u Dalmacije nije bilo do sada, no bilo ga je diljem Like, Gorskog kotara i planina sjeverozapadne Hrvatske gdje se snježna granica spuštala i do niskih 700 metara nadmorske visine. Snijeg je zabijelio Delnice, Ravnu Goru, Čabar, u Gospiću je bilo susnježice, a temperatura zraka se na Zavižanu spustila na -4°C. Prema dojava iz Begovog Razdolja, visina snijega doseže respektabilnih 30cm!
Snijeg do nedjelje navečer u Dalmaciji nije bilo, no dobar dio Dalmacije zahvatilo je jako zahlađenje. Primjerice, sredinom subote u Kninu je izmjereno 30°C, a u nedjelju, u ranim popodnevnim satima samo 7°C! Dogodila se i zanimljivost sredinom nedjelje kada je na šibenskom području temperatura bila oko 10°C, a na splitskom 20°C. Najtoplije je bilo na jugu Dalmacije gdje su temperature dosezale 28°C.

Do 19 sati kiše je bilo većinom sjevernije od Šibenika, a u nadolazećoj noći i u provom dijelu ponedjeljka bit će je i drugdje u Dalmaciji.
Bura preko 100km/h

Najjača bura puhala na podno Velebita gdje je protekle noći bilo i orkanskih udara. U Puli su udari bure prelazili 100km/h, a udari bure u Šibeniku i Splitu dosezali su 85km/h.

U nadolazećoj noći bit će oblačno s čestom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom. U najvišem gorju padat će snijeg, a na Dinari i Kamešnici snježna se granica može spustiti i ispod 1000 metara nadmorske visine. Puhat će umjerena bura s jakim udarima. Bit će osjetno hladnije, primjerice temperature zraka u Splitu s kišom i burom u nadolazećoj noći mogla bi biti i niža od 10°C!

U ponedjeljak na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno i suho, popodne postupno razvedravanje. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu. U najvišem gorju moguć je snijeg. Krajem dana prestanak oborine i djelomično razvedravanje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će umjerena, na udare i jaka bura. Krajem dana okretat će na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C, u Zagori ponegdje i ispod 10°C.

U utorak će biti pretežno sunčano i suho. Još ujutro u Dalmaciji može biti promjenjive naoblake. Popodne su samo lokalno u Zagori mogući slabi pljuskovi. Puhat će slaba do umjerena tramontana, ponegdje na moru pojačana, slabit će prema večeri i na sjevernom Jadranu okrenuti na slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 9°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.
Novo pogoršanje u srijedu

U srijedu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Već od jutra na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, u drugom dijelu dana proširit će se na Dalmaciju. Najviše kiše past će u zaobalju, osobito u zaleđu Kvarnera gdje će oborine biti obilnije, a moguć je i snijeg u planinama iznad 1000 metara nadmorske visine. U početku će puhati jugo i jugozapadnjak, prvo će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, širit će se u drugom dijelu dana na Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 24°C, no sredinom dana na sjevernom Jadranu jače zahlađenje koje će se prema večeri širiti na Dalmaciju.

Izvor. Dalmacijanews