Ružica Jukić otkrila plan o rušenju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH

Ružica Jukić, vstv, Ružica Jukić, novinari

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić na svom Facebook profilu podijelila je informaciju o tome kako bi trebalo izgledati “rušenje VSTV-a BiH” koje bi, kako tvrdi, uzročno posljedično djelovalo na urušavanje ostalih institucija na razini BiH.

Objavu Ružice Jukić prenosimo u cijelosti:

Ovih dana, “došla” je do mene informacija, o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić održi sastanak s Glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, dana 14.10.2019.g., a nakon toga da održi prosvjede i da se kaže da je za sve krivo VSTV B i H.

Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, neovisni ekspert Europske unije, dostaviti izvješće, koje će biti loše po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove.

Voljela bih da je ova informacija laž.

No znaju li oni, koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo.

Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini B i H raspasti.

Nevjerojatno je da je EU pohvalila jedino VSTV B i H, tj.da je jedina institucija koja je uskladila svoje pravne akte s preporukama europskih stručnjaka, a da nakon toga ospe paljbu po zadnjem sazivu VSTV-a,

Pri tome štiteći zakonodavnu i izvršnu vlast, koji već godinu dana nisu formirali vlast, te što se u Mostaru ne mogu provesti izbori, te što su doveli do propasti brojna poduzeća, te što brojni radnici imaju minimalnu plaću, s kojom mogu samo životariti i zbog čega napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

Mogla bih do sutra nabrajati što su sve učinili oni iz zakonodavne i izvršne vlasti, da ova država ne funkcionira.

Također Europska unija je zabranila VSTV-u, da obavlja intervjue po starim pravilnicima, te nam je trebalo oko 8 mjeseci da uskladimo sve te pravilnike po preporukama europskih stručnjaka.

Kada su počeli napadi da kasnimo s intervjuima, nitko iz Europske unije nije podržao VSTV i objasnio da je zastoj zbog izmjene pravilnika, nego su zajedničkim snagama sa OESS-om i Američkom ambasadom uputili oštar ton, da je neprihvatljivo kašnjenje u obavljanju intervjua i da moramo izabrati nositelje pravosuđa.

Ovaj saziv VSTV je otvorio svoje sjednice za javnost, po preporukama stručnjaka iz Europske unije, iako u njihovim državama to nije otvoreno za javnost.

Dakle, sve je transparentno i sjednicama prisustvuju i mediji.

No, ni to nije dovoljno dobro da bi se ovaj saziv VSTV podržao.

Pojedini predstavnici ambasada , agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nositelji pravosuđa za glavne tužitelje, a čime su jasno manifestirali miješanje u rad VSTV i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u ovu državu.

Jasno je, tko u svemu ovome, ima umiješane svoje prste .

Gospodin Šemsudin Mehmedović je javno rekao da su Bošnjaci izgubili kontrolu nad državnim pravosuđem.

Znači dok je Bila predsjednica Meddžida Kreso, Bošnjaci su imali kontrolu nad pravosuđem.

Ja bih rekla, da nisu imali svi Bošnjaci kontrolu nad pravosuđem, nego Bošnjaci iz SDA stranke i to ne svi.

Dobro je poznato tko su moćni Bošnjaci iz SDA stranke.

Sigurna sam da sada izaberemo nekog Bošnjaka za Glavnog tužitelja tužiteljstva BiH, koji je blizak SDA, da bi sve priče o VSTV-u prestale.

Pred izbore mi je rekao jedan političar, da ona stranka, koja ima svog glavnog tužitelja, dobiva na izborima.

Bila sam šokirana.

Mnogi Bošnjaci ne znaju, da nije istina da su Bošnjaci izgubili pozicije u pravosuđu na razini B i H.

Bivša predsjednica suda BiH Meddžida Kreso je bila 12 godina predsjednica suda B i H, bivši Glavni tužitelj Goran Salihović je bio glavni tužitelj tri godine, na mjestu Glavnog stegovnog tužitelja bio je Arben Murtezić. Hrvati 8 godina nisu imali ni jednu poziciju na razini B i H, nego su se njihova mjesta zamjenjivala onim iz reda Ostalih. Nadalje ravnatelj (direktor) i zamjenik ravnatelja (direktora ) Tajništva VSTV su Bošnjaci.

To su sve jake i moćne pozicije.

Sada je Glavna stegovna tužiteljica Bošnjakinja. Ono što je glavni tužitelj za građane, to je Glavni stegovni tužitelj za B i H pravosuđe. Prema tome, zanemarivati ovu funkciju je besmisleno.

Konačno traženo je da Hrvati dobiju ovu funkciju, a Bošnjaci glavnog tužitelja, na što nisu pristali očito članovi vijeća Bošnjaci, jer pretpostavljam da su se nadali da će dobiti i mjesto glavnog tužitelja.

Ova rukovodna mjesta, nisu Ustavom B i H pozicionirana, tako da nema nitko pravo da nam spočitava izbor rukovodnih pozicija, ali naravno da je potrebno voditi računa da nositelji pravosuđa iz svih naroda napreduju i budu zastupljeni na tim funkcijama.

Ja sam za profesionalce, koji će svoju funkciju obavljati sukladno Ustavu i zakonu, a ne po diktatu političkih stranaka.

Jasno je da ovakvi zakoni, koji su na snazi , štite optuženog, dok oštećeni ne može tražiti ni delegiranje drugog tužiteljstva ( npr. kada je oštećeni u zavadi s glavnim tužiteljem ili tužiteljem), jer dobije odgovor od Federalnog tužiteljstva da oštećeni nije stranka u postupku i da ne može to tražiti.

Da, oštećeni po ovom zakonu nema nikakva prava, ali oštećenog treba zastupati upravo tužitelj.

No kako će oštećenog zastupati tužitelj ili glavni tužitelj, ako je on s njime u zavadi.

VSTV je tražilo da zakonodavna vlast izmjeni par odredaba zakona tj. da oštećeni ima pravo nastavio postupak po privatnoj tužbi u slučaju odustanka tužitelja od istrage.

Ovom odredbom, bilo bi onemogućeno tužiteljima da zatvaraju slučaj, tamo gdje ima dokaza, jer bi oštećeni sam nastavio postupak, koji bi svoj epilog našao na sudu.

Sada nažalost postoje priče, da pojedini tužitelji obustavljaju istragu, iako postoje svi dokazi za podizanje optužnice.

Zakonodavnoj i izvršnoj vlasti , očito odgovaraju sadašnje odredbe zakona.

VSTV nema nadležnost pregledavati spise tužiteljstva, niti davati bilo kakve instrukcije, kako će tužitelji raditi.

Većina sudaca i tužitelja je izabrana od strane ranijeg saziva VSTV, pa prema tome ovaj saziv ne može odgovarati za ranije učinjene greške, ali smo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije, jer smo svjesni da ima sudaca i tužitelja, koji ne zaslužuju biti u pravosuđu.

Evo recimo sudac Branko Perić, prvi predsjednik VSTV, čije je pisanje prevedeno gospodinu Reinhardu Priebeu , uporno proziva rukovodstvo vijeća, a zaboravlja da mi ne sudimo, niti postupamo kao tužitelji.

Upravo je sudac Branko Perić pokazao kako se štite osobe izvršitelji kaznenih djela.

Npr. postoji prijava, koja je meni dostavljena, da je sudac Perić za jednog optuženog dilera droge iz RS-a, izrekao kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma, te mu izrekao kaznu zatvora od jednu godinu, a nakon toga, umjesto zatvora izrekao mu novčanu kaznu u iznosu od 5.000, KM, umjesto 36.000,00 KM. Dostavljeno je i rješenje. U dopisu je navedeno da ima još mnogo takvih slučajeva.

Što reći na ovo?

To je taj sudac, kojeg je OHR postavio na mjesto prvog Predsjednika VSTV iz reda osnovnog javnog tužiteljstva, da bi on sam sebe i još nekoliko kolega izabrao za suca u sud B i H.
Sjednice tog saziva vijeća, kojim je predsjedavao sudac Branko Perić, su bile zatvorene za javnost i tko zna što se sve krije iza tih zatvorenih sjednica.

To je sudac, koji ima cijene rada trice, iako je radio uglavnom na potvrđivanju optužnica.

To je taj sudac koji gospodinu Reinhardu Priebeu plasira svoju „istinu“ o radu ovog saziva VSTV.