Zornice simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić

advent, dočašće, zornice, advent, Advent-Došašće
Jučer je bila prva nedjelja došašća ili adventa, razdoblja kada se katolici pripremaju za najradosniji kršćanski blagdan Božić, piše Večernji list BiH. Čitaju se biblijski tekstovi, više se moli i posti, ide se na mise zornice, a izrađuje se i na stol stavlja adventski vijenac s četiri svijeće.

Paljenje svijeća

Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. U vrijeme došašća služe se rane jutarnje sv. mise - zornice, koje su vrlo raširene u hrvatskom vjerničkom puku, koje se bično služe u 6 ili 7 sati ujutro, u ranu zoru. Zovu se i rorate. One simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom, ali i nad tuđim životima, da ne izgube vječni život. Zornice imaju svečan ugođaj. U došašću su svakog jutra zornice puku omiljene rane mise koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Isus Krist je na križu podnio žrtvu da otkupi grijehe cijeloga svijeta. Vjernici, svjesni njegove žrtve, odlaskom na mise zornice, odriču se sna. U prvome dijelu došašća (do 16. prosinca), vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom.

Pripreme za Božić

Tijekom adventa više mole i poste, mnogi su samo na kruhu i vodi, da bi se što bolje pripremili za blagdan Isusovog rođenja kojim je počelo stvaranje velike vjerničke obitelji. Svećenici diljem BiH raduju se svim vjernicima. Ističu da je predbožićno razdoblje vrijeme u kojemu mnogi, koji nisu imali priliku, spoznaju bit Kristovog rođenja, Božjeg stvaralaštva i njegove neizmjerne ljubavi prema svim ljudima. Osjeti se veći broj pričesnika, i onih koji ispovijedanjem svojih grijeha nastoje izvršiti što bolju pripremu za blagdan Božića. Molitva i adventske pjesme ovih su dana simbol vjernika, a zornice su tijekom adventskog vremena kroz povijest postale neizostavan dio života katolicima diljem svijeta. Hvaleći i slaveći Krista, narod najljepšim epitetima i imenima slavi i Isusovu majku Blaženu Djevicu Mariju zbog njezine velike majčinske uloge. Vjernici su mise zornice utkali u tradiciju istaknuvši ih kao put prema vječnosti i konačnom susretu s Bogom.

Vecernji list