Značenje medaljice i križa sv. Benedikta

sv. Benedikt, Medaljica , vjera, religija, Medaljica , Vjera Crkve , čovjek i vjera, sv. Benedikt, religija, vjera, na Božjem putu
Prije svega treba reći kako ta medaljica, kao ni svaka druga nema nikakvu "čarobnu moć" niti joj se pripisuju ikakve egzorcističke moći. Vjera Crkve je uvijek učila da Sotona bježi od jake vjere, čiste savjesti, od molitve i pouzdanja u Boga, a na poseban način od poniznosti. Prema tome, to su sredstva kojima se posvećuje naš život i sve stvari, a ne obrnuto. Medaljica s jedne strane nosi lik sv. Benedikta, a s druge strane je naslikan križ. Iznad križa stoji napisano - Pax - Mir, a uokolo se nalaze početna slova starodrevne molitve sa zaklinjanjem da odstupi nečista sila. Ta molitva ima moć ako se moli s vjerom.

Evo te molitve:
Vade Retro Satana, Non Suade Mihi Vana; Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venenum Bibas, i u prijevodu: Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima, zlo je ono što nudiš, sam pij svoj otrov.

U četiri prazna polja pokraj križa uokvirena su slova CSPB: Crux Sancti Patris Benedicti -  Križ svetog oca Benedikta.
U samim krakovima križa nalaze se početna slova sljedeće molitve: Crux Sancta Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux - Križu sveti, budi meni svjetlo, nemoj me ti, vraže, voditi.

OPROSTI VEZANI UZ MEDALJICU
Papa Benedikt XIV. je 1742. u breveu (kratkoj ispravi) medaljici sv. Benedikta podijelio potpuni oprost uz određene uvjete (ispovijed, pričest, molitva na nakane Sv. Oca) na blagdane: Božić, Bogojavljenje, Svijećnicu, Uskrs, Spasovo, Duhove, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Veliku Gospu, Bezgrješno začeće, Malu Gospu, Sve svete, Sv. Benedikta (11. srpnja) ako barem jednom u tjednu:

mole krunicu ili
poučavaju u vjeri ili
posjete bolesnike ili
daju milostinju siromasima ili
dođu na sv. misu.
Oni koji nose medaljicu sv. Benedikta i ispunjavaju sljedeće uvjete zadobit će potpuni oprost na smrtnomu času:

ako preporučuju dušu Bogu
ako se ispovjede i pričeste ili (ako to nije moguće) zazovu sveto ime Isusovo uz skrušeno kajanje.
No, mora se istaknuti jedna osnovna i bitna stvar, koja vrijedi kako za medaljicu sv. Benedikta, tako i za ostale nabožne predmete. Posjedovanje i korištenje bilo kojeg nabožnog predmeta služi kao podsjetnik na Boga, Njegovu Veličinu i Njegovu snagu i usmjeruje nas prema služenju Bogu i bližnjima.

Medaljica, a tako i bilo koji drugi nabožni predmet, nikako se ne smije poistovjećivati s amajlijom ili nekakvim čudotvornim ili čarobnim predmetom.