Zbog Gospinih krvavih suza započinje istraga

Ovim bi se rečenicama najbolje mogle sublimirati reakcije stanovništva, pripadnika crkvenog klera i mjesnih vlasti kada su u talijanskom gradiću San Quiricu očevici prošle nedjelje vidjeli crvene tragove ispod očiju kipa s likom Blažene Djevice Marije.

Izviješten i nadbiskup

Gospin kipić od oko 25 centimetara, čiji je izgled identičan Gospinim kipovima iz Međugorja, stoji na drvenom postolju kod samog ulaza u jednu vikendicu, a ispod očiju ide crveni trag ili, kako tvrde zagovaratelji novoga Gospina čuda, "iz kipa teku krvave suze", slične onima iz već planetarno poznatog i još neistraženog fenomena u gradu Civitavecchia. "Ne znam jesmo li svjedoci izvanrednog događaja ili neukusne šale, ali je zasigurno da su oznake na kipiću unijele nemir", kratak je komentar koji je talijanskim novinarima dao mjesni župnik don Gianni Lanini. Nemir u pitomi talijanski gradić San Quirico d‘Orcia, smješten među brdima u Val d'Orcia Siena, unesen je u nedjeljno popodne kad se proširila vijest da "kip Djevice Marije plače krvavim suzama". Nije trebalo puno da kuću u kojoj živi starija žena i njezin skrbnik za nekoliko minuta posjeti veliki broj lokalnih znatiželjnika. Hodočašće je, prenosi talijanski list La Nazione, trajalo gotovo cijeli dan, gdje se molilo na koljenima i plakalo. Pozivajući vjernike na oprez, župnik Lanini poručio je da u ovakvim trenutcima Crkva mora pokazati mudrost. O cijelom događaju telefonski je izvijestio nadbiskupa Siene, mons. Antonija Buoncristianija. "Nisam u mogućnosti suditi, ali ne mogu imati ni predrasude", kazao je svećenik Lanini nakon što je razgovarao s nadbiskupom. Ono što vidim, dodao je svećenik, crvene su mrlje koje mogu biti i šala, ali je potrebno provesti ozbiljne i pouzdane znanstvene analize. Slično mišljenje s njim dijeli i gradonačelnik San Quirica Roberto Rappuoli, napominjući da je prerano govoriti o čudu, ali zbog ozbiljnosti situacije također traži temeljitu istragu.

Blagoslov karizmatika

Tamošnje novine izvještavaju da je Gospin kip ispred obiteljske kuće postavljen prije nekoliko tjedana. Napravljen je u Italiji i predstavlja savršenu reprodukciju Gospina kipa iz Međugorja. Prije tri tjedna kip je blagoslovljen tijekom misnog slavlja u Sarzanu (La Spezia) koje je predvodio karizamtični talijanski svećenik don Filiberto, Na misnom slavlju bila je, prenose mediji, kći umirovljene vlasnice kuće, koja je na taj način željela udijeliti blagoslov za svoje roditelje. Nakon što je kipić Djevice Marije smjestila na drveni stalak izvan kuće, ništa se posebno nije događalo sve dok nije primijetila pojavu suza boje krvi.

Cijeli događaj kontekstualiziran je s krvavim Gospinim suzama iz Civitavecchija. Spomenimo da je kipić koji predstavlja Međugorsku Gospu plakao krvave suze trinaest puta u kući obitelji Gregori, od 2. do 6. veljače 1995., u prisutnosti desetaka svjedoka, među kojima su bili i javni službenici, te četrnaesti put u biskupovoj kući, sljedećeg 15. ožujka. Jedna teološka komisija izrazila se u prilog nadnaravnog podrijetla tih događaja, jedna druga, pod pokroviteljstvom Kongregacije, poriče im nadnaravni karakter.

Zdenko Jurilj / Večernji List