Wojtyla im darovao kipić Gospe koji sada plače "mirisne suze"

PAPA BENEDIKT XVI, Papa Ivan Pavao II, blaženi, crkva, Papa Ivan Pavao II, fatimska tajna, Papa Ivan Pavao II, Sarajevo, obljetnica, majčino selo, Međugorje, oratorij, Papa Ivan Pavao II, Papa Ivan Pavao II, Međugorje, Gospa Međugorje, Papa Ivan Pavao II, relikvija, bočica s krvlju, krađa, Papa Ivan Pavao II, spomenik, Vlada HBŽ, Papa, kanonizacija, Papa Ivan Pavao II, Karol Woytila, Papa Ivan Pavao II, Deset zapovijedi opuštenog mira, Papa Ivan Pavao II, proročanstvo
Prvi kipić Gospe Međugorske obitelji Gregori darovao je don Pablo Martìn, župnik crkve Sant'Agostino u Civitavecchiji, koji ga je kupio u Međugorju u rujnu 1994., a počeo je suziti krv 2. veljače 1995. i suze je tada prva vidjela petogodišnja Jessica Gregori.

Kipić od 42 cm bio je postavljen u poseban prostor u vrtu kuće obitelji Gregori u Pantanu, mjestu desetak kilometara udaljenom od Civitavecchije. Sada je o tom događaju RAI pripremio reportažu u emisiji "La Storia siamo noi" (Povijest smo mi) koja će danas biti emitirana. Reportažu je snimila novinarka Elisabetta Castana, a u njoj je nakon duge šutnje govorila i obitelj Gregori. O toj navodno nadnaravnoj pojavi bilo je pokrenuto više istraga, ne samo crkvenih nego i kaznenih zbog sumnje u zavaravanje javnosti. Kipić je ukupno suzio krv 15 puta, a to je vidjelo 50-ak ljudi, među kojima i tadašnji, sada umirovljeni biskup Civitavecchije Girolamo Grillo koji je dao da se kipić postavi u crkvici Sant'Agostino u Pantanu.

No u reportaži koja je pripremljena o tim pojavama otkrit će se i drugi događaji koji će zasigurno izazvati nove raspre i polemike. Vidjet će se dokument u posjedu umirovljenog biskupa Civitavecchije Grilla s potpisom pape Wojtyle. Taj dokument pokazuje da je papa Ivan Pavao II. bio privržen Gospinu kipiću bez obzira na to što Vatikan nikad nije priznao nadnaravnost. No, osim što bi taj dokument pokazao privrženost pape Wojtyle kipiću Gospe Međugorske, koji je izgubio pridjev "međugorska" i postao kipić Gospe iz Civitavecchije, navodno je Ivan Pavao II. obitelji Gregori darovao drugi Gospin kipić.

Taj kipić sada se čudno "znoji", odnosno iz njega izlazi mirisna tekućina. Kongoanski nadbiskup Emery Kabongo, koji je bio tajnik Ivanu Pavlu II., u razgovoru za emisiju priznao je da je svjedočio znojenju kipića. Jessica Gregori pak kaže da se i njoj ukazuje Gospa i kako joj je govorila o trećoj tajni Fatimske Gospe. - Gospa mi je rekla da Sveti Otac (Benedikt XVI., nap. a.) nažalost ne upravlja kako bi trebao i da kardinali donose odluke u njegovo ime - rekla je djevojčica. Tada se tu izjavu očito nije uzimalo ozbiljno.

Silvije Tomašević